Pau Donés, el vitalista músic que va impactar amb "La flaca"

Amb el segon àlbum, "Depende", es va consolidar definitivament

Pere GaviriaActualitzat

Molt sovint havia reflexionat sobre el pas del temps a les seves cançons. Però des que li van diagnosticar un càncer de còlon, amb 49 anys, va ser molt conscient que el temps s'esfuma i s'ha d'aprofitar. Pau Donés Cirera va néixer el 1966 a Montanuy, a Osca, però es va criar a Barcelona.

Als 12 anys va tenir la seva primera guitarra. La música marcaria la seva vida tot i que es va llicenciar en Econòmiques i va treballar en el sector de la publicitat. Personalment, el va marcar en especial el suïcidi de la seva mare quan tenia 16 anys. Aleshores, va haver de fer-se càrrec dels seus tres germans.

El seu grup, Jarabe de Palo, comença a ser conegut a la tardor de 1996 gràcies a un primer tema, "La Flaca", conegudíssim per l'espot publicitari de la marca de cigarrets Ducados.

"Hi ha cançons que ja formen part de la banda sonora de la vida de molta gent. I això és una de les nostres virtuts, i una de les coses de les quals estic més orgullós."

Ho explicava en una de les nombroses entrevistes que va concedir a TV3 durant la seva carrera artística.

De fet, amb el segon àlbum, "Depende", es consolida definitivament i és un altre dels temes més coneguts del grup. Va guanyar molts premis, inclòs un Grammy al millor disc llatí el 2009, i va fer un munt de concerts per tot el món. També compartint escenari amb artistes icònics tan diferents com Compay Segundo, Ketama, Celia Cruz, Ricky Martin, Peret o Luciano Pavarotti.

Pau Donés a l'escenari del Gran Teatre del Liceu
Pau Donés a l'escenari del Gran Teatre del Liceu

Vitalista i lluitador, va voler fer un repàs de mig segle de vida a "50 palos". Reflexions autobiogràfiques on escriu sobre els millors i els pitjors moments d'una vida intensa.

La malaltia el va obligar a retirar-se, però abans, va treballar intensament en alguns concerts benèfics. Alguns, per ajudar l'equip mèdic de la Vall d'Hebron, l'hospital on l'han tractat els últims anys. I, ja retirat, encara va cantar a l'homenatge pòstum que es va fer en honor de Moncho, el rei del bolero.

A les xarxes, va donar aquest missatge als seus seguidors:

"Han estat 20 anys connectats a la música i potser ha arribat el moment de fer altres coses. Hem tingut l'oportunitat de viure del que ens agrada, de la nostra vocació, del nostre somni que al final es va convertir en una professió."

Fins aleshores, "Jarabe de Palo filarmónico" havia estat l'últim àlbum d'una carrera professional de dues dècades, en què va defensar les cançons senzilles, de sentir i entendre.

Durant el confinament va reaparèixer per donar suport als equips sanitaris i per anunciar que tornava amb un nou disc, "Tragas o escupes", encapçalat pel vídeo del single "Eso que tu me das" on eren visibles els estralls que la lluita contra la malaltia havia fet en el cantant. Un tema amb una lletra emocionant d'agraïment que sona a comiat, i molt personal, perquè al video apareix envoltant dels seus companys músics i amb la seva filla ballant.

Pau Donés deia que, ell, feia música d'autor amb concepte de grup. Des d'avui el seu grup, Jarabe de Palo, és orfe del seu autor.

ARXIVAT A:
Pau DonésMúsicaObituari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut