Patxi López a l'Eusko Etxea (Casa dels bascos) de Nova York
Patxi López a l'Eusko Etxea (Casa dels bascos) de Nova York
Nova York

Patxi López espera que la Conferència Internacional de dilluns exigeixi a ETA que abandoni el terrorisme

La Conferencia Internacional per promoure la resolució del conflicte basc es produirà dilluns, a Sant Sebastià, en un context que pressiona l'aparició d'un comunicat d'ETA en què s'anunciï l'abandonament definitiu de qualsevol acció terrorista. El lehendakari, que es troba de visita a Nova York per promocionar les empreses basques, s'ha pronunciat en aquest sentit esperant que de la trobada en surti, ni més ni menys, que aquesta exigència.

RedaccióActualitzat
El lehendakari basc Patxi López ha dit que espera que de la Conferència Internacional per promoure la resolució del conflicte al País Basc surti "l'exigència a ETA perquè abandoni totes les activitats terroristes".

En declaracions fetes a Nova York, on aquesta setmana promociona les empreses basques, López ha afegit que "respecta molt" aquesta conferència, però que "si a ETA i al seu entorn els cal per escenificar el seu final definitiu, vull dir-los que aprofitin aquesta oportunitat: que l'aprofitin de veritat per posar-hi el punt final".

Tot i que aquesta reunió ha estat promoguda per sis entitats d'àmbit internacional i local que treballen pels drets humans i en la resolució de conflictes, ni el govern espanyol, ni l'executiu basc, hi assistiran. Malgrat mostrar-hi, també, el seu "respecte", els seus responsables "no reconeixen el paper mediador d'aquestes entitats per aconseguir la fi de la violència terrorista d'ETA". A la conferència, però, sí que hi haurà una representació del Partit Socialista d'Euskadi.

López, que ha fet una visita privada a la "zona zero" de Nova York, ha insistit en el fet que "no ha estat cap conferència la que ens ha portat al punt al qual hem arribat", i ha recordat que "a Euskadi volem construir el nou temps amb intel·ligència, serenitat i justícia".

El president del govern basc ha reiterat la seva crida a la "unitat per fer front al terrorisme" encara que assegura que "ETA ja està derrotada".
Anar al contingut