La festa de la Patum s'ha associat al consum d'alcohol, relació que l'Ajuntament de Berga vol trencar
Berga

"Patum i mam"... però sense alcohol: Berga promou els sucs i l'aigua durant la festa

L'ajuntament distribuirà aigua i subvencionarà sucs de fruites per deixar d'associar la festa amb el consum d'alcohol

Actualitzat

L'Ajuntament de Berga s'ha proposat reduir el consum d'alcohol, sobretot entre els més joves, durant les festes de la Patum. Per aquest motiu, subvencionarà el preu de còctels naturals elaborats a partir de sucs de fruita sense alcohol. També es distribuiran gratuïtament fins a 15.000 ampolles d'aigua a les barres. L'objectiu, segons ha explicat la regidora de Patum, Mònica Garcia, és acabar amb l'associació que es fa de la festa berguedana amb el consum d'alcohol.

La campanya vol reduir el consum d'alcohol i que no s'associï a la festa

"Patum i mam" però sense alcohol

L'expressió "Patum i mam" ha estat des de fa molts anys un eslògan de la festa de la Patum, que associa la festa amb el consum d'alcohol, una relació que l'Ajuntament de Berga ha decidit  trencar.

La campanya amb el nom de Patumaigua vol promocionar l'aigua com la milor beguda per a la festa. Amb aquest objectiu, subvencionarà còctels elaborats a partir de sucs naturals perquè el preu no sigui un problema i la gent en pugui consumir. Els podran comprar a les barres que s'instal·laran al carrer durant la festa i on també es distribuiran gratuïtament 15.000 ampolles d'aigua.

 

 

Cada any, els serveis d'atenció sanitària de la Creu Roja que s'instal·len per la festa atenen diverses persones per la ingesta excessiva d'alcohol i fins i tot casos de coma etílic.

És la nova fita que s'ha plantejat el govern de la ciutat després que l'any passat va fer una gran campanya per erradicar els comportaments sexistes a la festa.

 


El Punt Lila de la Patum contra els comportaments sexistes obrirà més hores aquest any

 

 

Aquest any hi haurà més hores d'atenció del punt lila, sobretot a última hora, quan la gent ja està de retirada cap a casa, per evitar qualsevol tipus d'agressió sexista.

Campanya "Vull la nit" contra els comportaments sexistes a la Patum

Patum i revetlla de Sant Joan

L'any passat, en el moment de més afluència de la Patum, a Berga hi havia 30.000 persones, el doble de la població de la ciutat, i en total s'arriba a sextuplicar. En aquesta edició, s'espera una afluència multitudinària de gent pel fet que la festa s'escau amb el pont de Sant Joan.

L'Ajuntament preveu que, sobretot diumenge, els patumaires vulguin allargar la nit pel fet de ser revetlla i, per això, s'ha preparat una festa a partir de les 12 de la nit.

La Patum se celebra aquest any del dimecres 19 al diumenge 23 de juny.

 


Aquest any, la Patum acaba amb la revetlla de Sant Joan, fet pel qual es preveu més afluència de públic

 


Novetats de la Patum 2019

Aquest any es torna a apostar per fer més accessible la Patum i s'han sortejat 118 places per poder veure la Patum des de l'empostissat que s'instal·la al balcó de l'ajuntament. Aquesta va ser la gran novetat de l'any passat. I també s'han sortejat 48 salts de plens.

 

L'ajuntament ha sortejat 118 places per veure la Patum des del balcó del consistori

La Patum tindrà una nova aplicació gratuïta per a mòbils que tindrà dues vessants. D'una banda, una part més general on s'oferirà informació de la festa per a un públic de fora, i una altra part més pensada per als berguedans perquè puguin conèixer a temps real per on passa el passacarrers o pugui rebre al seu mòbil els avisos urgents de la festa. L'aplicació, segons ha explicat la regidora Mònica Garcia, estarà disponible a partir del 4 de juny.

"La típica pregunta 'per on passa?' la farem ara al mòbil."

 

 

Els nans vells estrenaran nou vestuari

La comparsa dels Nans Vells comptaran enguany amb un nou vestuari fet a partir d'un treball de recerca i investigació al voltant del significat de les seves robes, inspirades en la figura dels miquelets i la Guerra de Successió. A més, s'han fet diverses talles dels vestits, ja que els que hi havia ara eren de talla única i això comportava alguns problemes.

El pressupost per a la Patum aquest 2019 és de 300.000 euros, lleugerament superior a la darrera edició.

L'ajuntament ha sortejat 48 salts de plens

ARXIVAT A:
Cultura popularPatrimoni
Anar al contingut