janquim

Patrimoni crea un dipòsit digital amb milers de documents sobre excavacions i obres de restauració

Patrimoni de la Generalitat ja fa temps que està actiu a internet. Ara millora molt la seva presència a les xarxes socials i estrena un servei de consulta, un "calaix" que aplega milers de documents d'interès per a estudiants, investigadors i professionals. D'aquesta manera, progressa la seva voluntat de digitalitzar els materials i oferir-los a la ciutadania.

Actualitzat
El Calaix és un dipòsit digital que conserva milers de documents tècnics sobre patrimoni i biblioteques com ara les memòries d'arqueologia, amb els seus plànols i fotos. Inclou les restauracions arquitectòniques dels últims vint anys a Catalunya, com ara les imatges d'una excavació d'urgència a Poblet, fa dues dècades, o uns plànols de la restauració de l'Hospital de Sant Pau.

La previsió dels seus impulsors és que ben aviat incorpori més documents, tant tècnics com divulgatius, des de llibres antics fins a vídeos. La seva missió com a dipòsit de documentació cultural digitalitzada és facilitar les cerques, des de les més senzilles fins a les més profundes o especialitzades, i s'adreça sobretot als professionals i investigadors.

Èpoques, orígens o indrets

Quan hi ha obra pública, per exemple, s'ha d'avaluar si provoca algun impacte en un jaciment arqueològic. Si ja s'havia excavat, la documentació pertinent s'havia de consultar de forma presencial, al Palau Moja de Barcelona. Ara es podrà resoldre per internet.

Per fer-se'n una idea, es pot fer una ullada a uns quants exemples. El Calaix conté les memòries de jaciments de la ciutat de Tarragona. Si un estudiant o un investigador vol fer una cerca sobre totes les memòries d'excavació relatives a restes romanes, en tindrà prou d'accedir al nou web. Si un estudiant d'arquitectura vol consultar plànols del monuments gòtics catalans, només ha d'anotar aquests elements al requadre del cercador que incorpora l'eina.

Llicències menys restrictives

Tots els documents tenen llicència Creative Commons i es poden descarregar sense inconvenients. Ja fa temps que el govern anima els departaments a fer servir aquest tipus de llicència que suavitza la forma del copyright a la vegada que assegura el respecte a la decisió dels creadors d'un contingut sobre els seus usos posteriors.

A la llarga, l'hauria de tenir tota la documentació escrita i visual de la Direcció General de Patrimoni Cultural. Que el projecte l'impulsi també la Subdirecció General de Biblioteques permetrà que els materials procedents de les biblioteques catalanes s'hi pugui sumar.

Més presència a les xarxes socials

Patrimoni ha fet coincidir l'estrena d'aquest servei digital, que es presenta avui, amb una reforma del seu web Patrimoni.gencat, que ara s'obre en català, occità, castellà i anglès, millora els recursos d'imatges (amb vídeos en alta definició) i multiplica l'activitat a les xarxes socials. Així, es pot accedir al lloc on comparteixen enllaços i han obert un compte de Twitter.

Recentment, ja havia sorprès els seus usuaris amb l'oferta que permet gaudir a tothom que hi entri de l'espectacularitat de les "gigafotos", un altre projecte que vincula el patrimoni amb les noves tecnologies.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut