Patir un trastorn mental augmenta el risc de morir de càncer, diabetis o d'un atac de cor

Un estudi amb participació de l'investigador de l'Idipabs Joaquim Raduà apunta que millorar el tractament de les malalties mentals evitaria morts per altres patologies físiques

Actualitzat

Millorar la detecció i el tractament de la salut mental evitaria morts per malalties físiques. Ara, un estudi liderat pel King's College de Londres i amb participació del doctor Joaquim Raduà, de l'Idibaps, el centre de recerca de l'Hospital Clínic, ha posat xifres al nombre de morts evitables.

Han examinat, per primer cop, totes les revisions i metanàlisis disponibles. Han triat 250 estudis publicats arreu del món, amb milions de casos, assegurant-se que primer es donava la patologia mental i després la física. I la conclusió és clara: tractar millor les malalties mentals evitaria morts per malalties físiques, segons Raduà:

"Si aconseguíssim abordar tots els trastorns mentals podríem reduir molt la mortalitat per malalties cardiovasculars, oncològiques, endocrines... Cal tractar el trastorn mental, no només pel trastorn mental, sinó també per millorar el pronòstic de les malalties físiques que aquella persona té".

Hi han posat xifres: 1 de cada 4 morts per diabetis és atribuïble a la depressió. I 1 de cada 8 morts per malaltia cardiovascular, a l'esquizofrènia. "Per millorar la salut física de la població hem de tenir en compte la seva salut mental", assegura.






 

Per què passa? És una suma de factors que van des de mecanismes biològics fins a aspectes de la conducta relacionats amb la patologia mental. En tot cas, hi ha evidència que, si la malaltia mental està ben tractada, millora el pronòstic de la física. Els autors de l'estudi creuen que mai no s'haurien de tractar completament per separat:

"Fins ara hi ha hagut com una divisió, la part mental per una banda i la part físics per l'altra, i segurament això és un error que està causant encara morts. Si tractem amb tot de fàrmacs la diabetis, el càncer o els infarts i no tenim en compte la salut mental, estarem fent un tractament subòptim. No aconseguirem el que podríem aconseguir si també tractéssim la salut mental."

És poc realista pensar que es podrien reduir a zero aquestes morts associades a la patologia mental, però està clar que hi ha molt marge de millora per reduir-les. Començant per fer més prevenció, augmentar la detecció precoç i fer un bon seguiment dels tractaments de les persones que ja tenen un diagnòstic.

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut