Madrid

Zapatero i Maragall es comprometen a desenvolupar immediatament l'Estatut durant la reunió mantinguda a la Moncloa

Ja ha acabat a la Moncloa la reunió del president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Maragall ha explicat personalment a José Luis Rodríguez Zapatero la seva decisió de no tornar-se a presentar com a candidat a les eleccions catalanes però la reunió s'ha centrat bàsicament, segons ha explicat el mateix Maragall en la posterior roda de premsa, en el nou Estatut aprovat.

Actualitzat

Poc abans de dos quarts de deu del matí, el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut a la Moncloa el president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Després d'una primera encaixada de mans, Maragall ha comentat a Zapatero que té una petita luxació a la mà dreta, cosa que ha motivat que posteriorment no tornessin a donar-se la mà i es limitessin a intercanviar comentaris flanquejats per les banderes de Catalunya i d'Espanya.

La benvinguda ha deixat pas a una llarga reunió, que ha durat dues hores i mitja. La trobada, segons ha explicat Maragall en la roda de premsa posterior, s'ha centrat en el desenvolupament del recent referendat Estatut català, que el president del govern espanyol es va comprometre a desenvolupar immediatament i amb generositat. En aquest sentit, Maragall ha demanat la constitució de tots els organismes i traspassos previstos en el nou text.

També ha reiterat la invitació als votants del "no" a sumar-se i integrar-se en el consens obtingut i "deixar de banda la pràctica d'una política basada en la confrontació".

Maragall també ha elogiat el "coratge polític" de Zapatero i la seva "capacitat d'assumir riscos" en benefici de l'avenç de Catalunya i d'Espanya i, en especial, ha volgut agrair al president espanyol la seva contribució en el procés d'aprovació del nou Estatut.

La bona relació de Maragall i Zapatero

A preguntes dels periodistes sobre les relacions entre tots dos dirigents, Maragall ha assegurat que ha mai no han estat tan bones com ara, i s'ha mostrat convençut que continuaran en aquesta línia. A més, el president català ha volgut deixar clar que Zapatero no ha interferit en la seva decisió de renunciar a la reelecció.

 Maragall i Zapatero també han parlat de què vol dir una autèntica Espanya plural, de les diferències entre les comunitats autònomes i han declarat que Espanya no funcionaria bé si no es reconeguessin aquestes diferències. "En definitiva, he volgut deixar clar al president que el catalanisme polític és una cosa i el nacionalisme n'és una altra, i confondre una i altra -ha continuat- és perjudicial tant per a Espanya com per al govern català".

Montilla, sense comentaris

Els periodistes presents a la roda de premsa també han interrogat Maragall sobre el previsiblement nou candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, José Montilla, després que Maragall anunciés oficialment la seva renúncia a la reelecció.

Maragall només ha admès haver tractat el tema amb Zapatero, però no ha volgut donar-ne més detalls.

Tampoc ha donat detalls sobre el seu futur polític un cop acabada aquesta legislatura. Només ha admès haver tractat també aquest punt amb Zapatero, però, tal com ha dit, "la conversa, en aquest punt, ha durat poquíssim".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut