Madrid

Pascual Sala demana als polítics catalans que desenvolupin l'Estatut si volen ampliar les competències

El president del Tribunal Constitucional demana a les autoritats catalanes que desenvolupin l'Estatut actual si volen augmentar el seu grau de competències. D'aquesta manera, Pascual Sala ha deixat entendre que la primera Declaració de Sobirania del Parlament català no és només una declaració d'intencions. Durant la presentació de la memòria de l'any passat de la institució, Sala ha recordat que el Tribunal Constitucional ha defensat el model d'immersió lingüística.

RedaccióActualitzat
El president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala, ha instat les autoritats catalanes a desenvolupar l'Estatut actual si volen ampliar el seu grau de competències. En la presentació de la memòria del Tribunal Constitucional, Pascual Sala ha lamentat que, segons ell, l'Estatut s'hagi oblidat: "L'Estatut està validat legítimament pel poble de Catalunya en un referèndum. En conseqüència, és un text que podria ser desenvolupat, fins i tot en els seus propis termes. I no obstant això, sembla que sigui un estatut oblidat. Doncs no està oblidat, està viu, completament viu."

Sobre la llengua, Sala ha recordat les sentències del tribunal en què es validava la immersió lingüística, unes resolucions, ha assegurat, que són compatibles amb el fet que el castellà sigui també llengua vehicular a les escoles catalanes.

Durant la presentació de la memòria de l'any passat, el president del TC s'ha queixat de les "desqualificacions o el menyspreu" a la institució i als seus membres, que, segons Sala, causen al tribunal "greus danys, moltes vegades irreparables". Pascual Sala opina que "no s'ha de confondre la llibertat ideològica dels magistrats amb la dependència partidària", perquè el TC és "un òrgan independent, no un tribunal polític ni polititzat".

Pascual Sala afronta els últims dies del seu mandat perquè el Consell General del Poder Judicial hauria de nomenar aviat el seu substitut com a magistrat, no com a president, ja que aquest càrrec l'elegirà el mateix Tribunal Constitucional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut