L'alcaldesa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (ACN)
L'alcaldesa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (ACN)
Barcelona

Parlon, Marín i Ros, uns quants dels alcaldes que no donen suport a l'1-O

RedaccióActualitzat

Poques hores abans del tret de sortida de la campanya pel referèndum de l'1 d'octubre, i amb la maquinària judicial de l'Estat en marxa contra els alcaldes, ja són uns quants els batlles que han respost públicament a la carta del president Carles Puigdemont assegurant que no posaran a disposició del govern locals per fer l'1-O. Entre ells, alguns dels municipis amb població més nombrosa, com l'Hospitalet de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, tots ells socialistes.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha respost al president que no cedirà locals per fer el referèndum. "D'acord amb la legalitat vigent, no procedeix tramitar la seva petició", ha assegurat. A més, critica que l'executiu català hagi traslladat la responsabilitat als ajuntaments.

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, afirma també que sempre complirà la legalitat i "no comprometrà" la institució ni els treballadors públics i trasllada la responsbailitat de l'organització a la Generalitat.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, per la seva banda, assegura que no té intenció de cedir locals per al referèndum i afegeix que els alcaldes mantindran les institucions "dins de la legalitat".

En la mateix línia, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, defensa també que mantindran les "institucions dins la legalitat", i ja va avançar en un primer moment que no actuarien fins que el servei jurídic analitzés la petició.

 

A Gavà, l'alcaldessa Raquel Sánchez també s'ha posicionat en contra de cedir locals municipals d'acord amb la legalitat vigent.

L'alcalde de Gimenells i el Pla de la Font, Dante Pérez, va ser un dels primers a fer públic que no donarien cap validesa a la petició del president.

L'alcalde de Mataró, David Bote, també s'ha negat a cedir locals.

L'alcaldessa de Tiana, Ester Pujol, també ha anunciat que no posarà a disposició del govern els locals que s'utilizen habitalment al municipi com a col.legis electorals. Ho va fer per escrit.

El PSC ha reiterat que no participarà en un "simulacre de referèndum".

Tot i això, set dels alcaldes socialistes, entre ells el de Gratallops, han avançat que cediran els locals. Ara hi ha 729 alcaldes que donen suport al referèndum dels 948 que té Catalunya.

Denuncien amenaces i insults

Alcaldes i regidors socialistes, han denunciat amenaces i insults pel seu posicionament respecte el referèndum:

Els socialistes han fet un manifest denunciant la situació:

"Davant d'aquest clima polític i social, estimulat des de diverses formacions i entitats, ni podem ni volem callar, ni molt menys amagar-nos".

Tot plegat l'endemà que el Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, ha ordenat que se citi a declarar més de 700 alcaldes favorables al referèndum i que els Mossos els detinguin si es neguen a comparèixer. També els avisa que col·laborar amb el referèndum pot ser constitutiu dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, aquest últim castigat amb pena de presó.
 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut