Sant Vicenç de Castellet

Parlen les víctimes de l'excapellà acusat d'apropiar-se de milions i cases de gent gran

El Bisbat de Vic es planteja presentar-se com a acusació particular

Actualitzat

Dijous es va saber que havien detingut un excapellà acusat d'estafar gent gran que tenia 3,5 milions en un traster. Aquest divendres, familiars de les víctimes i feligresos han explicat com actuava.

 

 

Una de les víctimes va ser la María Luisa. La seva cosina, Gemma Homs, no se'n va adonar de bon principi. Quan el seu marit, Joaquim Casamitjana, i ella van veure alguna cosa estranya, ja havia robat més de 80.000 euros a la María Luisa.

"Era una dona de missa diària, i ell s'hi va començar a apropar i a tenir-hi moltes atencions. I a organitzar moltes coses pagant ella."

Malgrat els advertiments de la família, l'àvia li va cedir en vida la casa i els diners al capellà a canvi que la cuidés fins a la seva mort.

 

 

L'excapellà també va fer fora una dona que viva de lloguer al pis de dalt.

"Era un personatge bastant cruel fins al punt que la María Luisa tenia una veïna de tota la vida, que vivia al pis de dalt i a qui ajudava molt. Doncs no va parar fins que la va fer fora de casa."

María Luisa no va ser l'única víctima de David de Vargas, segons sembla convertit en tot un especialista a estafar dones grans emparat per la seva figura de capellà.

 

 

De Vargas va arribar com a rector de la parròquia de Sant Vicenç de Castellet el 2006. S'hi va estar cinc anys i de seguida va aixecar sospites. Les primeres sospites van sorgir quan uns feligresos, que després es van constituir en col·lectiu, van descobrir que havia fet retirar un mural de dins de l'església valorat en 50.000 euros i que també pretenia treure un baldaquí de gran valor.

"Tenia llibertat per fer el que volia. Les obres d'art entraven i sortien. Vam començar a fer cartes al Bisbat, però no contestava ningú", diu Assumpta Morilla, del Col·lectiu Rovira Tenes.

Un altre dels aspectes que va cridar l'atenció era el fet que estipulés un preu de 100 euros per casar o fer la comunió. "Hi ha un preu, però és totalment voluntari i la gent normalment dona el que li sembla. N'hi ha que no donen res", explica Assumpta Morilla.

També denuncien que es va intentar apropiar els diners que els veïns pagaven pels enterraments. Rosa Serra, de l'Associació Santvicentina d'Enterraments, recorda que no se li podia portar la contrària:

"Era molt ben plantat, parlava molt bé... però no li portessis la contrària, que es transformava com el dimoni."

El 2013, el Bisbat de Vic el va denunciar a fiscalia i el Vaticà el va expulsar del clergat. Ell, però, continuava dient que era capellà i va continuar presumptament estafant àvies a Barcelona.

Arran de la denúncia d'una d'elles, els Mossos van acabar detenint-lo el 5 de novembre. El jutge el va deixar en llibertat a canvi de tornar tot el que havia robat.

 

.

Però els Mossos van continuar investigant. I van descobrir que havia amagat, al traster de la casa de la María Luisa a St Vicenç, tot un botí: 3,5 milions d'euros. Joies, 25 diamants, documents com butlles papals, llibres antics folrats d'or, objectes litúrgics de gran valor històric, obres d'art, talles, un Sant Crist i un retaule. 
 

 

Veient que els mossos havien descobert el botí, es va intentar treure la vida llançant-se des d'un pont a la Ronda de Dalt. Els equips d'emergència el van poder salvar. Després de setmanes ingressat en un centre hospitalari, aquest 17 de desembre els Mossos el van tornar a detenir i el jutge en va decretar l'ingrés a presó.

Entre el seu patrimoni hi ha sis immobles que li haurien cedit o deixat en herència les dones estafades. Sis dones, segons els Mossos, que sospiten que n'hi ha més. Aquest divendres han explicat que les enganyava fent veure que les protegia i fent veure que tenia dificultats econòmiques. La investigació, doncs, continua oberta.

El Bisbat de Vic ara es planteja presentar-se com a acusació particular.

ARXIVAT A:
Delictes econòmics
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut