Parlar amb un volum de veu alt augmenta el risc de contagi de Covid, també en exteriors
Clients en una terrassa del passeig marítim de Platja d'Aro aquest mes de maig

Parlar amb un volum de veu alt augmenta el risc de contagi de Covid, també en exteriors

Investigadors de la UPC alerten que s'ha insistit molt en els riscos en espais interiors, i que s'ha parlat poc dels riscos a l'aire lliure

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Parlar en veu alta pot facilitar la transmissió del coronavirus SARS-CoV-2 quan no es porta mascareta, encara que s'estigui a l'aire lliure.

Això es deu al fet que quan parlem, de la boca ens surten més o menys gotetes i aerosols depenent del volum amb què parlem.

És l'advertiment que fan des del Grup de Recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, el BIOCOMSC.

Segons un informe d'aquest grup, hi ha forts indicis que aquest és l'origen de la majoria de brots de Covid-19 que hi ha actualment a Catalunya i a Espanya.

Poc risc en exteriors?

Consideren que s'ha insistit massa que les infeccions es produeixen sobretot en espais interiors, cosa que implica que a l'exterior gairebé no hi ha risc de contagi.

També que la tendència a prohibir i limitar molt les trobades en interiors, i en canvi, facilitar i permetre les exteriors es basen en aquesta creença.

Un grup de persones prenent una cervesa en una terrassa de Palamós aquest diumenge 24 de maig de 2020. (Horitzontal)


Diferències culturals

Asseguren que això no és cert, i que és un missatge originat per estudis fets al Japó, que establien que hi ha 20 vegades més probabilitats de contagi en interiors que en exteriors.

Segons expliquen en els seus informes, les diferències culturals en el to i el volum de veu fan que aquestes conclusions no siguin aplicables aquí.

Com a la biblioteca

Afirmen que els japonesos, quan són en espais exteriors, parlen amb un volum de veu molt baix, al voltant de 45 decibels, similar al que aquí es fa servir en les biblioteques.

Això implica que de les seves boques surten poques gotetes i aerosols amb virus i, per tant, no hi ha gaire risc de contagi.

Els volums habituals a Catalunya en trobades exteriors, en canvi, són entre 60 i 88 decibels, volums molt més alts (els decibels es mesuren en una escala logarítmica, que augmenta exponencialment).

Un grup de persones fan el 'botellón'a la platja de la Barceloneta de Barcelona el 28 de juliol del 2020 abans de les 12 hores de la nit. (Horitzontal)
Un grup de persones fan 'botellón', aquest juliol a la platja de la Barceloneta de Barcelona (ACN)


Temporers i joves de gresca

En els informes fan referència als brots de Lleida, originats entre treballadors de la recollida de fruita, que fan vida sobretot a l'aire lliure.

També citen casos com una festa en una platja de Vilassar de Mar, on un jove va contagiar una dotzena d'amics.

Asseguren que molts dels brots dels últims mesos es deuen a situacions d'aquest tipus, trobades de joves al carrer, amb consum d'alcohol o sense.

Espectadors amb mascareta en una sala de cinema (EFE/Kiko Huesca)
Espectadors amb mascareta en una sala de cinema (EFE/Kiko Huesca)


Als cinemes no es parla

Aprofiten per recordar que mentre cinemes i teatres han estat oberts, no s'hi ha produït cap cas de contagi conegut.

A banda de les mesures que s'hi han aplicat, suggereixen que això també pot ser degut al fet que en aquests espectacles els espectadors normalment estan en silenci.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut