Treballadors retiren les restes de les bastides cremades a l'incendi (Reuters/Christian Hartmann)

París opta per una Notre-Dame idèntica a la d'abans de l'incendi

S'han descartat les propostes més contemporànies i la catedral gòtica ha de tornar a obrir l'any 2024, segons el calendari de la reconstrucció, que ha tingut alguns entrebancs
Actualitzat
TEMA:
Notre-Dame

La restauració de la catedral de Notre-Dame no inclourà cap "gest arquitectònic contemporani", com havia plantejat Emmanuel Macron, poc després de l'incendi que la va fer malbé, el 15 d'abril del 2019.

S'ha decidit reconstruir-la exactament igual com era abans de l'incendi i recuperar l'agulla del segle XIX que la coronava fa quinze mesos. Hi va haver tota mena de propostes, com fer l'agulla de vidre o una terrassa panoràmica, però no s'han considerat.

La intenció és que les obres estiguin enllestides el 2024, coincidint amb els Jocs Olímpics de París, com va confirmar el president francès en l'aniversari de l'incendi. En principi, serà més fàcil sense introduir-hi elements nous.

 

La catedral tornarà a lluir l'agulla, que va caure amb el foc (Pixabay)

 

La nova ministra de Cultura de França, Roselyne Bachelot, ha parlat d'un "gran consens" i, després d'una reunió amb els experts de la Comissió Nacional del Patrimoni i de l'Arquitectura, l'Elisi ha fet públic un comunicat explicant com serà la restauració:

"El president de la República ha adquirit la convicció de la necessitat de restaurar Notre-Dame de París de la manera més conforme possible amb el seu últim estat complet, coherent i conegut."

El gest contemporani es deixarà per als voltants de la catedral.

 

El foc del 15 d'abril del 2019

 

L'incendi de l'any passat es va propagar molt ràpidament per tota la coberta, va fer caure el sostre i l'agulla de l'edifici, però els bombers van evitar que l'estructura arquitectònica en quedés afectada i també que es perdessin relíquies religioses i obres d'un valor incalculable.

 

Tot i això, estabilitzar l'estructura ha estat una feina llarga i també ha calgut eliminar els perillosos residus de plom alliberats a l'incendi.

Les restriccions adoptades a França per contenir la pandèmia de coronavirus han endarrerit els treballs de neteja i reconstrucció. Es van haver de suspendre quan els operaris estaven a punt de desmuntar l'enorme bastida metàl·lica instal·lada, abans de l'incendi, per restaurar l'agulla. El foc la va desfer i les peces es van fondre i enganxar per tot arreu.

ARXIVAT A:
Notre-Dame Incendis França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut