Màscara de Tutankamon
Màscara de Tutankamon
París

París mostra tresors de Tutankamon que mai havien sortit d'Egipte

Moltes peces que l'arqueòleg Howard Carter va descobrir dintre la tomba del faraó nen es poden contemplar en aquesta espectacular exposició, en gira mundial fins al 2022

RedaccióActualitzat

Tutankamon, el faraó egipci que més fascina la humanitat, torna a París amb una gran exposició, quan no falta gaire per complir-se 100 anys del descobriment de la seva sepultura funerària intacta a la Vall dels Reis. L'arqueòleg Howard Carter, patrocinat per Lord Carnarvon, va descobrir la tomba l'any 1922.

Les peces que s'hi van trobar són de gran bellesa i valor artístic i documental. N'hi ha moltes que es poden veure en aquesta exposició sota la protecció del déu Amon, representat en una gran escultura cedida pel museu del Louvre.

 

 

Aquests sumptuosos tresors del jove rei de la XVIII dinastia es poden contemplar uns 3.300 anys després de la seva mort enmig d'una espectacular escenografia.

La mostra, de 150 peces, moltes de les quals no havien sortit mai d'Egipte, és com una mena de trencaclosques que recompon la vida, pero sobretot la mort del nen faraó, que va accedir al tron amb nou anys i va morir amb dinou. Una figura plena d'enigmes que ha convertit Tutankamon en una icona popular.

 

 

En semipenombra, per mantenir el misteri, i sense la mòmia, que no pot sortir d'Egipte, el recorregut mostra part del tresor funerari que Tutankamon va dipositar a la seva tomba per acompanyar-lo al viatge al més enllà. S'hi poden veure moltes joies, objectes personals i algunes curiositats, com per exemple la seva roba interior.

 

 

Però sobretot molt d'or, com explica Vincent Rondot, director del departament d'Egipte del Museu del Louvre:

"L'or és molt important per protegir màgicament el cos del rei i transformar-lo d'alguna manera en un cos diví."

Antigament, la maledicció associada al descobriment de la tomba d'un faraó era una creença generalitzada, però els experts, inclòs l'arqueòleg Howard Carter, neguen que això existeixi i que es tracta d'un mite, una llegenda. Vincent Rondot:

"El concepte de maledicció està lligat a l'Egipte antic."

Els tresors faran encara una gira mundial abans de retornar definitivament a Egipte el 2022. L'exposició ja s'ha pogut veure a Los Angeles i aviat es presentarà a Londres.

 

 

Abans de la inauguració de la mostra a la Villette, a París, ja s'havien venut 140.000 entrades per això molts l'han anomenat l'"exposició del segle".

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut