Pare abat de Montserrat: "No som tan bonics i immaculats com la gent es pensava"

El pare abat de Montserrat anuncia que crearan una "mena de defensor dels menors" després dels casos de pederàstia

RedaccióActualitzat

Per primera vegada des que va esclatar el cas de pederàstia de Montserrat, i un cop publicat l'informe dels investigadors, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, parla i ho fa en una entrevista amb TV3.

Soler destaca la gravetat dels casos de pederàstia que s'han conegut. Explica que, tot i que a l'Escolania ja fa temps que funcionen mecanismes per evitar casos com aquests, reforçaran el protocol perquè totes les activitats que es fan al voltant del monestir estiguin regulades. També ha anunciat que nomenaran un "defensor del menor".

El pare abat demana perdó i destaca la gravetat dels casos de pederàstia; recordem que l'informe en destapava dos més. L'abat reflexiona sobre com ha tractat la comunitat benedictina els fets i assegura que treballaran perquè no tornin a passar mai més.

Josep Maria Soler també s'ha referit de manera explícita a aquests casos d'abusos a menors durant la seva tradicional homilia de la missa de diumenge a la basílica. Ha estat a la part final del seu discurs quan l'abat ha demanat perdó a les víctimes i a les seves famílies i ha condemnat els abusos.

n l'entrevista, el pare abat també fa referència a les peticions de dimissió que li han arribat. Diu que no n'ha rebut cap de dins de l'Església.

Aquest són els temes més destacats de l'entrevista amb el pare abat:

Demanar perdó

"Ho he viscut amb dolor i ho he viscut també amb serenitat. Amb la serenitat de creure que, des que vaig saber els fets, vaig actuar amb consciència i aconsellat també per altres, mirant d'apartar el germà Andreu perquè no es donessin més casos i mirant d'ajudar la víctima coneguda, que en aquest cas era el Miguel Ángel Hurtado."

"A ell [Miguel Ángel Hurtado], el que li he dit sempre: demanar perdó pel mal que se li ha fet, demanar perdó perquè en algun moment no van funcionar els mecanismes de control que hi hauria hagut d'haver i no van funcionar."


La dimissió del pare abat

"Pel que fa al tema de la dimissió: això ho demana ell [Miguel Ángel Hurtado] i ho demanaven dues persones aquí a les places. Això toca a la comunitat, als superiors benedictins i, d'alguna manera, també a la Santa Seu. I aquests organismes m'han demanat que continuï."


La versió del germà Andreu

"Escoltant-lo a ell [el germà Andreu] no ho semblava; sentint el testimoniatge de les víctimes, arribes a la conclusió que realment ha estat una cosa molt greu. Li havia parlat d'aquella denúncia que hi havia, ell explicava la situació d'una manera diferent i negava els fets, certament."

"La de l'escolania ha portat més temps perquè s'ha hagut d'anar investigant un per un dels antics escolans. Aquest senyor va deixar el monestir als anys 80, o al mateix 1980, i jo ara, arran de la investigació aquesta, hi he estat en contacte, he parlat amb ell. Està molt dolgut i ha demanat perdó."

 

 

El futur i el defensor del menor

"Hem de mirar que això no torni a passar i ens hem de sentir tots responsables. Nomenarem una mena de defensor dels menors perquè sigui una persona a la qual es pugui adreçar qui sigui que tingui una denúncia a fer per casos actuats a Montserrat i que aquesta persona actuï."

"Potser això ens ha fet, o ha fet veure, que la comunitat de Montserrat no és un ideal, sinó que és una comunitat feta per homes normals. Apareix que no som tan bonics i tan immaculats com la gent es pensava, i això ens obliga a ser més realistes i més humils. Però, d'altra banda, és una mena de revulsiu per dir que hem d'anar més a fons, hem de viure més intensament i hem de ser més coherents en la nostra vida, i que aquesta coherència es transparenti de cara enfora."

 

ARXIVAT A:
Pederàstia MenorsEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut