"Paper crucial d'Espanya" en l'alliberament de París: tuit polèmic del govern espanyol

El president Torra i Gabriel Rufián denuncien un tuit del Ministeri de Justícia que atribueix un paper crucial a Espanya en l'alliberament de París

Felip GordilloActualitzat

Aquest dissabte 24 d'agost és el 75è aniversari de l'alliberament de París, l'agost de 1944, que va culminar amb el desembarcament de Normandia i va deslliurar la capital francesa del jou nazi. La data és tot un símbol i és fruit de l'esforç de les tropes aliades, la resistència francesa i internacional i la insurrecció popular dels ciutadans parisencs.

Els republicans espanyols van tenir un paper clau en l'ofensiva per alliberar la ciutat. Un paper que el Ministeri de Justícia espanyol ha volgut homenatjar amb un tuit que ha acabat causant polèmica:

Diversos usuaris han expressat indignació per la formulació del tuit: "Espanya va tenir un paper crucial". Recorden que Espanya llavors era un estat feixista sota el comandament del dictador Francisco Franco, afí al nazisme. La Viquipèdia ho ha recordat al ministeri espanyol:

Alguna usuaris han estat més gràfics i han respost al Ministeri amb una imatge històrica: Franco i Hitler junts a l'estació d'Hendaia, en una trobada el 23 d'octubre del 1940:

 

Polèmica política

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha criticat aquest tuit:

 

També el líder d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián:

 

El Ministeri no ha retirat el tuit, però sí que ha retuitejat una piulada anterior en què s'expresava d'una manera diferent i destacava el paper dels "republicans espanyols":

De fet, la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha anat a París per recordar els republicans que van lluitar contra el feixisme a França:

En l'acte, la ministra Delgado ha estat escridassada per descendents de republicans espanyols exiliats a França. El seu discurs ha estat interromput amb crits  d'"Espanya és republicana". La placa d'homenatge és un regal de l'anterior ajuntament de Madrid i cap representant de l'actual govern municipal de dretes hi ha estat present.

 

Qui va ser La Nueve?

La Nueve o 9a Companyia blindada de la 2a Divisió blindada de la França Lliure, és una de les companyies clau en l'alliberament de París. Va néixer un any abans, per lluitar contra el feixisme al Txad, a l'Àfrica.

 

Una placa recorda els combatents de la Nueve a París (Celette / Viquipèdia)

 

La formaven 150 soldats, la majoria combatents republicans espanyols -144- que van fugir a França al final de la Guerra Civil, reclutats als camps de Sant Cebrià i d'Argelers. També hi havia francesos, eslaus i d'altres nacionalitats. De fet, la majoria de vehicles portaven noms de topònims catalans, bascos i espanyols com Ebre, Madrid, Terol, Brunete, Guadalajara o Guernica.

L'1 d'agost van desembarcar a Normandia i 23 dies més tard eren la primera unitat en entrar al París alliberat. Van assistir a la capitulació del general alemany a càrrec de París, Dietrich von Choltitz, i el van rebre com a presoner.

Dos dies més tard, el 26 d'agost, la Nueve desfilava davant Notre-Dame i escortava el general Charles de Gaulle pels Camps Elisis. Els soldats van desfilar amb els estendards de la tricolor de la Segona República Espanyola.

 

Un vehicle de la Nueve en l'alliberament de París (Viquipèdia)

 

La història de la Nueve va continuar amb l'alliberament d'Estrasburg i fins i tot l'atac a la residència d'Adolf Hitler a Berchtesgaden, als Alps de Baviera. Llavors, però, ja quedaven pocs republicans espanyols vius.

ARXIVAT A:
FrançaSegona Guerra MundialFranquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut