Papandreu sortint del Parlament grec, a Atenes (Foto: EFE)
Papandreu sortint del Parlament grec, a Atenes (Foto: EFE)
Atenes

Papandreu supera la moció de confiança al Parlament grec i busca un govern d'unitat

El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha superat la moció de confiança al Parlament d'Atenes per pocs vots. Això evita haver de recórrer a unes eleccions anticipades. Aquesta victòria, tot i ser celebrada pels seus companys de partit, el PASOK, no posa punt final a la crisi política i econòmica al país. Papandreu s'ha reunit amb el president grec per plantejar-li la possibilitat d'obrir negociacions per formar un govern d'unitat nacional que s'encarregui de tirar endavant el pla d'austeritat que imposa Brussel·les. Aquestes negociacions, però, no comencen amb un escenari favorable: l'oposició reclama que el primer ministre dimiteixi per començar a parlar.

Actualitzat
En un hemicicle mig buit, els 153 diputats que finalment han optat per donar suport al govern de Iorgos Papandreu han celebrat amb aplaudiments una victòria, mínima, però victòria. El primer ministre ha superat una moció de confiança després d'una setmana en què la política i l'economia gregues s'han perdut en una muntanya russa de decisions amb l'anunci d'una convocatòria fallida de referèndum sobre el pla de rescat europeu.

Però el triomf al Parlament grec només dóna oxigen a Papandreu durant uns dies. Ara comença una altra lluita: la de formar un govern de coalició. El primer ministre ha començat una roda de contactes per aconseguir un executiu d'unitat de transició fins al mes de febrer.

Papandreu està reunit amb el president del país, Karolos Papulias. L'oposició ja ha avisat Papandreu que vol la seva dimissió. Mentrestant, el ministre d'Economia, Evangelos Venizelos, es perfila com a nou líder dels socialistes grecs.

Papandreu vol un govern fort

En el seu discurs davant al Parlament grec en el debat de la moció de confiança al seu govern, Papandreu ha insistit que el país ha de poder votar i que són els grecs els que han de decidir el seu futur. Ha demanat un acord de tots els partits per formar un govern fort d'unitat nacional i ha dit que no entén les crítiques al referèndum: "Escoltem massa els estrangers. Hem d'escoltar els grecs. El G-20 hauria d'entendre que, per sobre dels mercats, hi ha la gent", ha dit.

Durant el seu parlament, Iorgos Papandreu, que es troba sota una forta pressió de l'oposició conservadora, ha dit a tots els partits que la celebració d'uns comicis ara seria catastròfica i és per això que ha demanat negociar. "Els partits hem d'arribar a negociar", "el país ha de poder votar" i també "aprovar el pressupost del 2012 per poder tirar endavant", ha manifestat. Això, segons el primer ministre, s'ha de poder fer en les pròximes setmanes. "Quan la situació s'hagi estabilitzat, es podran convocar els comicis", ha conclòs.

Papandreu també ha afirmat que és el moment de fer un nou esforç amb bona voluntat.

El primer ministre, que ha passat revista a la seva carrera política de 30 anys, ha rebut el vot de confiança de 153 parlamentaris del total dels 300 que té el Parlament d'Atenes. A  partir de dissabte, treballarà, després d'entrevistar-se amb el president grec, Karolos Papulias, per aconseguir un govern de cooperació nacional amb l'objectiu de sortir de l'actual crisi econòmica i política, tal com ha anunciat que faria.

Grècia necessita resoldre l'actual crisi política per poder seguir rebent l'ajuda internacional i continuar a la zona euro.
Anar al contingut