Atenes

Papandreu s'enfronta a una difícil moció de confiança en plena sacsejada pel referèndum fallit

La gestió de la crisi ha deixat el càrrec del primer ministre grec, Iorgos Papandreu, penjant d'un fil. Després de fer-se enrere i aparcar el referèndum sobre el rescat, Papandreu se sotmet aquest divendres a una moció de confiança al Parlament d'Atenes. La votació es retardarà cap a al mitjanit i sembla difícil que el primer ministre la pugui superar. D'entrada, no té els suports necessaris per superar la moció i les peticions de dimissió arriben fins i tot del seu mateix partit. Cada cop guanya més pes la possibilitat d'un govern d'unitat nacional.

Actualitzat
Grècia viu moments crítics i cada dia es juga el futur del país. Aquest divendres ho fa en forma de moció de confiança al primer ministre, Iorgos Papandreu. El líder del país s'enfronta a una votació que no té un guanyador clar, tenint en compte l'aritmètica parlamentària.

El Pasok, el partit de Papandreu, té 152 escons dels 300 que hi ha al Parlament, però el primer ministre no té el suport de tots els membres del seu partit. L'anunci fallit d'un referèndum sobre el pla de rescat europeu ha deixat encara més malmesa la figura de Papandreu. Fins i tot companys del seu partit n'han demanat la dimissió.

Grècia viu ara negociacions contra rellotge al Parlament. Papandreu estaria disposat a acordar amb l'oposició conservadora un govern de concentració. Però l'oposició planteja que sigui un executiu transitori que derivi en unes eleccions generals.

Tres escenaris

Si la moció de confiança prospera, Papandreu hauria de plegar i Grècia aniria a unes eleccions anticipades que podrien paralitzar el país i l'economia durant uns quants mesos. Per evitar-ho, el primer ministre negocia amb els rebels del seu partit que li han retirat el suport i també amb l'oposició.

En cas de superar la qüestió de confiança, s'obren dues opcions. O bé Papandreu continua fins al final de la legislatura com pot o bé dimiteix i dóna pas a un govern de concentració. Aquesta darrera opció és la que agafa més força. És el que vol l'oposició i també el ministre de Finances i líder del sector del Partit Socialista enfrontat amb Papandreu, Evangelos Venizelos.

Referèndum d'unes hores

Grècia va provocar una crisi de nervis a Europa amb l'anunci d'un referèndum sobre les mesures del pla de rescat. Les pressions d'Europa, de l'oposició i les veus crítiques del partit de Papandreu, el Pasok, han fet efecte. Iorgos Papandreu ha aparcat la idea del referèndum, en espera d'un pacte amb l'oposició que ratifiqui el pla de rescat.

L'amfitrió de la cimera del G-20 a Canes, Nicolas Sarkozy, s'ha felicitat pel canvi d'opinió de Grècia i n'ha atribuït el mèrit a l'eix francoalemany. Tot i això, la congelació de l'ajuda urgent a Atenes es manté. La cancellera Angela Merkel vol menys paraules i més fets.

Fins que no es resolgui la crisi i hi hagi un compromís ferm de Grècia amb el pla acordat la setmana passada, la Unió Europea i l'FMI no desbloquejaran els diners acordats. Fonts del govern grec asseguren que només queden diners a la caixa per aguantar fins a mitjans de desembre.

Un nou líder grec?

El ministre de Finances, Evangelos Venizelos, ha liderat la rebel·lió interna al Pasok. Venizelos ja havia tingut diferències amb el primer ministre sobre la conveniència de convocar la consulta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut