Pequín

Pànic a la Xina per l'amenaça de desbordament del riu Qingzhu i les rèpliques del sisme

Les contínues rèpliques del terratrèmol de la Xina, algunes de més de sis punts a l'escala de Richter, provoquen noves esllavissades de terreny a la zona més castigada pel sisme. Això dificulta el treball dels equips de rescat i genera el pànic entre els supervivents. Però no és l'únic perill que plana sobre els afectats. El riu Qingzhu amenaça les ciutats properes. El moviment de terres va crear una presa artificial que emmagatzema més de deu milions de metres cúbics d'aigua que podria cedir en qualsevol moment. Les imatges de gent fugint se sumen ara a la catàstrofe pel terratrèmol que ja ha deixat uns 29.000 morts.

Actualitzat
Pànic, estampides i evacuacions forçades. Aquestes imatges han substituït a les de la recerca de persones en vida a la ciutat de Beichuan, una de les més afectades pel terratrèmol. Els supervivents han fugit davant l'alarma pel possible desbordament del riu Qingzhu, que hi ha a prop, i la por que la ciutat sencera quedi inundada.

Veïns, equips de socors, personal mèdic i també periodistes, han abandonat la zona i han anat cap a llocs més alts i segurs. La ciutat sencera ha estat evacuada i durant unes hores s'han suspès les tasques de rescat. Finalment les autoritats han desmentit que Beichuan corrés cap perill, però la majoria d'habitants han preferit no tornar. A 90 quilòmetres d'allà, a la ciutat de Qingchuan, les autoritats també han evacuat unes 2.000 persones per l'amenaça d'inundació.

Pendents del Qingzhu

L'acumulació d'aigua al riu Qingzhu i el mal estat d'algunes preses han fet saltar l'alarma. El terratrèmol ha afectat alguns embassaments però el que més preocupa és l'estat del riu. Les esllavissades de terra n'han bloquejat el llit i han format una mena de llac artificial de més de 10 milions de metres cúbics.

Els experts xinesos expliquen que si continuen caient roques i pedres al riu, això podria fer augmentar el nivell de l‘aigua. Des del dia del terratrèmol, el 12 de maig, s'han produït més de 5.000 rèpliques i no es descarta que alguna altra pugui provocar un incident fatal. Si l'aigua pugés un parell de metres més, el llac es desbordaria i posaria en perill les ciutats que s'estenen per la seva vall. A més, s'haurien d'interrompre les feines de rescat de supervivents perquè totes les runes quedarien inundades. Per això, el govern xinès estudia la possibilitat de derrocar un dic per desviar l'aigua.

Tot això passa mentre, en centenars de pobles i ciutats devastats, continua la recerca contrarellotge de supervivents sota la runa. I encara se'n troben. Al districte de Wenchuan s'ha rescatat en vida un turista alemany que feia 114 hores que estava enterrat sota les restes d'una casa. A Beichuan també s'han trobat 33 supervivents. Malgrat tot, les autoritats han admès que cada hora que passa les possibilitats de rescatar més gent es van esgotant. Calculen que la xifra final de víctimes mortals podria superar les 50.000. De moment, l'últim balanç oficial és de prop de 29.000 morts.

Rèplica de més de 6 graus

Sis dies després del pitjor terratrèmol que ha patit la Xina una forta rèplica ha sacsejat la povíncia de Sichuan, la més afectada pel sisme. Per ara no hi ha informacions sobre danys personals o materials addicionals a causa d'aquest nou tremolor de terra amb epicentre a la localitat de Jiangyou i que s'ha deixat sentir a Chengdu, la capital provincial, on molts edificis han vibrat durant diversos segons.

Des del terretrèmol de 7,8 graus de dilluns, hi ha hagut almenys 20 rèpliques per sobre dels cinc graus en l'escala de Richter. Els habitants de localitats devastades, com Beichuan, on el 80% dels edificis van esfondrar-se, aseguren que algunes de les rèpliques han estat tant mortíferes com el propi sisme.
Anar al contingut