Paluzie acusa els partits independentistes de pugnar per "espais de poder autonòmic"
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, en una imatge d'arxiu (ACN)

Paluzie acusa els partits independentistes de pugnar per "espais de poder autonòmic"

En una carta a diversos mitjans, la presidenta de l'ANC assenyala que la d'aquesta Diada "és la manifestació més difícil" de les que ha organitzat l'entitat

Actualitzat

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, fa una dura crítica a la divisió de les formacions independentistes i al "risc" que retornin a l'autonomisme, malgrat que, apunta, l'electorat ha continuat donant victòries als partits independentistes "elecció rere elecció".

En una carta que publiquen diversos diaris aquest dijous, la presidenta de l'Assemblea lamenta que els pactes postelectorals de les darreres setmanes han posat al descobert un "retorn al partidisme i la disputa pels espais de poder autonòmic". I, més particularment, alerta que el pacte entre JxCat i PSC a la Diputació de Barcelona "exemplifica" el risc d'un "retorn a l'autonomisme".

"El problema més important que tenim davant és el risc de retorn a l'autonomisme, facilitat per la divisió dels partits independentistes. No podem renunciar a les grans manifestacions que marquin l'agenda política i que els interpel·lin. Cal recordar-los que l'objectiu és la independència, i que cal establir una estratègia per aconseguir-lo."

En aquesta "carta oberta a l'independentisme de base", Paluzie s'adreça al conjunt de l'independentisme i proposa analitzar quines fortaleses manquen per poder fer una declaració d'independència.

"Vivim un moment de desconcert a les bases de l'independentisme que fa difícil trobar el camí a seguir i evitar que la frustració i la desunió s'apoderin d'aquells que vam sortir l'1 d'octubre del 2017 a votar sobre la independència i a defensar tots els vots."

 

Paluzie durant la presentació de la manifestació de la propera diada (ACN)

 

Paluzie afirma que els "moments de crisi" es repeteixen "cíclicament" dins l'independentisme, però creu que la situació actual empitjora per "l'agreujant d'una repressió que no cessa i un camí desdibuixat al davant". En aquestes circumstàncies aposta per la unitat com a gran "aprenentatge de l'octubre del 2017".

"Quan hem treballat junts societat civil mobilitzada, govern i Parlament és quan més hem avançat en el camí cap a la independència de Catalunya."

 

Declarar la independència "sense creure-hi"

Sobre els fets de l'octubre del 2017, la presidenta de l'entitat independentista valora com "una gran victòria col·lectiva" la celebració de l'1-O i com "una derrota" no haver-ne aplicat els resultats. A més, critica que el 27 d'octubre del 2017 es va acabar "declarant una independència sense creure-hi i sense intentar fer-la efectiva".

"Pel que fa a l'àmbit institucional, els partits polítics ens repeteixen que no tenim les condicions per a la unilateralitat. Però no ens expliquen quines són aquestes condicions, i què pensen fer per aconseguir-les. Tampoc ens han explicat quines febleses institucionals van fer impossible la independència, i com podríem superar-les. Algunes les hem descobert al judici."

Paluzie reconeix que, en aquests prop de dos anys, a l'ANC li ha "costat sortir del procés de dol i tornar a traçar un camí". Ara aposta per mantenir una "pressió" als partits "sense contribuir a la desunió", al mateix temps que continua "la mobilització als carrers".

"Tenim la responsabilitat de no incrementar la desunió; alhora, incrementarem el nostre to d'exigència amb ells perquè prioritzin l'objectiu de la independència i abandonin les lluites partidistes."

 

La presidenta de l'Assemblea assenyala que la d'aquesta Diada "és la manifestació més difícil" de les que ha organitzat l'entitat, però demana als independentistes que hi assisteixin per "evitar que l'independentisme quedi adormit durant anys". Paluzie creu que aquest Onze de Setembre cal treballar perquè els partits independentistes recuperin "l'objectiu de la independència i es treballi amb unitat d'acció per assolir-lo".

ARXIVAT A:
ANC11SProcés català
Anar al contingut