Els molins de vent de Míkonos, una de les imatges icòniques de l'illa
Els molins de vent de Míkonos, una de les imatges icòniques de l'illa (Flickr/Dronepicr)
Míkonos

La pallissa a un arqueòleg destapa possibles "pràctiques mafioses" urbanístiques a Míkonos

Arqueòlegs del Ministeri de Cultura relacionen l'agressió amb les inspeccions per fer complir la llei urbanística a la popular illa grega

RedaccióActualitzat

L'ombra de les pràctiques mafioses ha remogut l'illa de Míkonos, una de les més turístiques de Grècia. En les últimes setmanes hi ha hagut protestes d'arqueòlegs públics després de la pallissa a un company, agressió que han vinculat amb la pressió per estendre el desenvolupament turístic a la zona. 

Manolis Psarros, de 53 anys i treballador del servei arqueològic estatal, tornava a casa un dia al vespre a Atenes quan un individu que no s'ha pogut identificar li va pegar des de darrere quan estava a punt d'entrar al cotxe.

La contundència de l'agressió va ser tan gran que Psarros va quedar estès a terra, inconscient i sagnant. El van portar a l'hospital amb diverses costelles i el nas trencats i múltiples contusions que van fer que tingués visió borrosa en despertar-se al llit del centre sanitari. Ara es recupera a casa. 

Tant Psarros com els seus col·legues, arqueòlegs del Ministeri de Cultura, denuncien que es tracta d'un "atac a l'estil mafiós" i el relacionen amb la tasca professional que desenvolupen. 

En l'última dècada, la víctima ha treballat pel Servei Arqueològic de les Illes Cíclades, vetllant perquè habitatges i negocis compleixin les lleis que protegeixen l'ingent patrimoni arqueològic grec

Psarros ha declarat com a testimoni en múltiples causes obertes per violacions de la llei a Míkonos. "No té problemes personals, com deutes ni res semblant, que justifiquin una cosa com aquesta; va ser un atac professional", ha denunciat Despina Koutsoumba, presidenta de l'Associació d'Arqueòlegs Grecs.

"Fent la seva feina, va topar amb casos greus de violacions de les lleis arqueològiques i ambientals i les de zones costaneres", ha remarcat. 

L'atac "és indicatiu que la situació de Míkonos està fora de control", ha afegit. "Hi ha grans interessos i es volia escampar la por en els arqueòlegs", ha apuntat. 

Els últims dies, una altra treballadora ha denunciat haver rebut amenaces al mòbil a causa de la seva feina. 

Míkonos és una de les destinacions turístiques més populars de Grècia
Míkonos és una de les destinacions turístiques més populars de Grècia (Pexels)

Els funcionaris exigeixen més protecció i seguretat 

Després de l'atac, els funcionaris del Ministeri han fet vaga i han sortit al carrer, juntament amb l'Associació de Conservadors Arqueològics, per reclamar més seguretat i protecció per als treballadors implicats en les inspeccions. També han advertit que no treballaran en casos relacionats amb Míkonos fins a finals de mes. 

El Ministeri de Cultura ha condemnat l'agressió. I l'alcalde de Míkonos, Constantinos Koukas, l'ha definit com un "atac criminal" i ha dit que la societat està commoguda. 

En una entrevista al diari Ta Nea, Koukas ha qualificat d'"indignant" l'atac i ha reclamat més personal i més policia a l'illa. "L'Estat ens ha de protegir", ha manifestat. També ha declarat que s'està revisant el pla urbanístic, que havia quedat desfasat. 

La bellesa de les platges i la vida nocturna fan d'aquesta illa de l'Egeu una de les destinacions turístiques més concorregudes de Grècia. Amb una població d'uns 10.000 habitants, atreu gairebé 500.000 visitants cada any.

 

 

 

ARXIVAT A:
TurismeGrècia
Anar al contingut