Amb el projecte "Somriurevirus", diverses companyies visiten escoles de Catalunya i Madrid (Marta López/PSF)

Pallassos Sense Fronteres combat la Covid amb humor en escoles de màxima complexitat

Amb "Somriurevirus", vol millorar el benestar emocional dels infants més vulnerables i les seves famílies que pateixen les conseqüències de la pandèmia

Iacma Monterde Segura/Àgata Fàbregas GomisActualitzat

Pallassos Sense Fronteres està de gira, però aquest cop no viatja a cap zona en conflicte. Amb el projecte "Somriurevirus", diverses companyies vinculades a l'ONG visiten escoles de Catalunya i Madrid. L'objectiu és millorar l'estat emocional dels nens i nenes d'entorns vulnerables, que han viscut sobretot les conseqüències de la pandèmia. Confinament en pisos petits i de vegades compartits, pocs recursos i dificultats d'accés al lleure o a la cultura.

Les actuacions de Pallassos Sense Fronteres tenen un efecte immediat clar: oblidar-se dels problemes per una estona a través del riure, la música i l'humor. Però l'impacte positiu també pot perdurar a llarg termini.

En zones de conflicte s'ha comprovat com l'acció dels pallassos ajuda a reduir les seqüeles i millorar el benestar emocional dels infants i les seves famílies.

Ara, la pandèmia els impedeix viatjar com abans, però el públic que es troben a les escoles de màxima complexitat on actuen aquests dies, asseguren, té molt en comú amb el que hi pot haver als camps de refugiats on solen actuar.

(Marta López/PSF)
(Marta López/PSF)

"El meu cap, de cop ha fet clic! El meu cos era com que volia ballar!", explica Cheikhna Kante, alumne de 5è de l'escola Joan Maragall de Sabadell.

Mira aquí l'experiència explicada pels pallassos i el seu públic:
 

 

En Moisès Queralt, el pallasso "Peshosho", de la companyia Mabsutins, confirma que "les reaccions són molt semblants, en molts casos, a les que et trobes quan vas d'expedició, ja sigui en un camp de refugiats o en el context que sigui". L'Oriol Liñan, en "Fúfur", afegeix que "les emocions són les que són, la por és la por, aquí i al Líban com als Estats Units, com on vulguis".

De fet, l'Organització Mundial de la Salut alertava fa uns mesos que el dany psicològic provocat per la pandèmia serà similar al que es produeix en catàstrofes o guerres.

(Marta López/PSF)


Captació de fons per ampliar el projecte

"Somriurevirus" és un projecte finançat amb fons propis de l'ONG, que reclama finançament públic per poder-lo ampliar a tots els centres escolars que s'han quedat en llista d'espera.

També ha engegat una campanya de captació de fons per a tots aquells particulars que hi vulguin col·laborar. De moment, ha ofert una quarantena d'espectacles gratuïts a diverses escoles de Barcelona, Lleida, Girona, Vilafranca del Penedès o Manresa.

(Marta López/PSF)

A més, i de forma excepcional, aquest cop, els artistes cobraran per les seves actuacions en lloc d'actuar de forma voluntària, com una manera de donar suport al sector cultural, tan castigat per les restriccions.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Educació Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut