Un capgròs satíric sobre Zuckerberg i els impostos a Brussel·les, el 2018 (Reuters/Yves Herman)

"Pagueu els impostos on toca", el calbot a Zuckerberg d'un comissari europeu

El responsable de Mercat Interior, Thierry Breton, etziba al fundador de Facebook que són ells els que s'han d'adaptar a les normes i els valors europeus

Irene Vaqué ReigActualitzat

El fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, ha rebut un missatge clar i directe del comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, sobre les pràctiques fiscals i digitals del gegant tecnològic.

El comissari li ha reclamat que pagui els impostos "allà on toca", durant un debat per videoconferència sobre governs, tecnològiques i l'era post-Covid, moderat pel Centre de Regulació a Europa.

L'alt responsable de la CE ha reclamat a Zuckerberg que s'adapti als valors i normes de la Unió Europea:

"Parlem dels impostos. Jo també he estat conseller delegat (CEO). I sempre dic al meu equip: no uns passeu de llestos. Pagueu els impostos bé allà on ho heu de fer. No us n'aneu a paradisos fiscals. És una qüestió important per als nostres països i els seus drets. No ser massa llestos potser és una cosa que hem d'aprendre per al futur, perquè entrem en un món complicat, amb una pila de problemes econòmics, sobretot per la crisi de la Covid."


Davant d'un Zuckerberg aparentment impassible, el comissari europeu no només ha reclamat més implicació econòmica, sinó que també ha defensat més col·laboració entre Brussel·les i les plataformes digitals:

"Tinguem cura de la democràcia i de la informació, dels nostres valors. Al capdavall, és importantíssim dissenyar junts les eines i actituds governamentals adequades, sobretot en el mercat digital i la societat de la informació."

 

 

Thierry Breton ha estat contundent quan ha afirmat que "que una cosa no estigui prohibida, no vol dir que estigui autoritzada". I ha deixat clar al conseller delegat de Facebook que les institucions europees "apreciem el seu negoci" però "no som nosaltres els que ens hem d'adaptar a vostès", sinó que cal "assegurar-nos que continuem amb els nostres propis sistemes democràtics".

El toc d'atenció de Brussel·les a Zuckerberg arriba en un escenari en què, per finançar els plans d'ajuda postCovid, es podrien crear nous impostos europeus i intensificar l'exigència a les grans empreses a l'hora de tributar.

Facebook defensa el valor de les tecnològiques en l'emergència de la Covid-19 (Reuters/Johanna Geron)


Compromís contra les notícies falses

En la conversa, Zuckerberg ha defensat el valor que han tingut plataformes com Facebook durant la crisi de la Covid-19 perquè han permès a la gent estar "més connectada que mai" i ha reivindicat més col·laboració entre el sector privat i el públic.

El directiu del gegant nord-americà ha destacat que estan compromesos a lluitar contra la desinformació i ha explicat que, si es detecta una "fake news" sobre el coronavirus, es remet als usuaris una notificació amb un enllaç a les dades correctes.

Facebook ha vist qüestionada la seva reputació per l'ús de les dades personals dels milions d'usuaris que té i, en especial, l'escàndol de Cambrigde Analytica. També ha estat en el punt de mira per la gestió dels perfils falsos creats per influir en conteses electorals.

 

ARXIVAT A:
FacebookUnió EuropeaNotícies falses
Anar al contingut