Pagesos i ramaders reclamen mesures urgents contra la sequera amb tractorades arreu del país

Demanen més facilitats per treballar, menys burocràcia i que no se'ls exigeixin tants sacrificis per la sequera

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La pagesia catalana s'ha mobilitzat aquest dimarts amb tractorades a Lleida, Tarragona, Girona i Vic, per demanar més facilitats per treballar, que es redueixi la burocràcia i que no se'ls exigeixin tants sacrificis per la sequera, com ha explicat Narcís Poch, coordinador Unió de Pagesos a Girona:

"Tenim la sensació que a nosaltres se'ns demana un esforç de cara a aquest estiu que la resta de sectors de la societat no assoliran al mateix nivell que nosaltres, que serà molt bèstia."

Agricultors i ramaders denuncien que no se'ls escolta prou i no es prenen mesures davant els preus ruïnosos que els paguen per les collites, l'augment de costos de producció que han d'assumir, la burocràcia que se'ls exigeix i els danys que pateixen els conreus tant per la fauna com per la sequera o per episodis inesperats com la pedregada d'aquest diumenge, la primera de la temporada, que ha fet malbé moltes collites, sobretot de cereal i fruita de pinyol.

Els pagesos de la Plana de Lleida han criticat la gestió de la CHE (CCMA)

A Lleida, els pagesos s'han concentrat amb una vuintantena de tractors, que han arribat d'arreu de la plana, en una de les principals entrades de la ciutat, per exigir solucions a la situació de sequera i advertir de la "greu" situació en què es troben moltes explotacions per les restriccions imposades. Una situació greu no només pels pagesos, asseguren, sinó també per molts altres sectors que en depenen.

La marxa, que ha estat convocada per Unió de Pagesos (UP), s'ha dirigit fins a la subdelegació del govern espanyol, ja que els canals d'Urgell i Segarra-Garrigues que recentment s'han tancat, són gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), que depèn de l'Estat. Allà han demanat mesures urgents davant la sequera i han anunciat que la setmana vinent portaran la seva protesta fins a la seu de la CHE, a Saragossa.

Unió de Pagesos ha anunciat, a Lleida, que portaran la protesta davant la seu de la CHE, a Saragossa, la setmana vinent (CCMA)

Mentre es feia aquesta protesta, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, era entrevistada al programa Els Matins de TV3, on ha defensat la gestió de la CHE. Assegura que fa mesos que treballa en la reducció de consums i que "té un diàleg molt fluid amb la comunitat de regants per trobar la millor solució":

"No serveix de res dir de qui és la culpa, perquè segur que tots ho hem pogut fer millor, però crec honestament que la CHE ho ha fet molt bé. És una situació molt complicada."

 

Els pagesos volien reunir-se amb el subdelegat del govern espanyol, però no hi era, i li han fet arribar un manifest que han llegit a la plaça de la Pau. També han tallat un arbre, una morera morta, com a símbol del que els espera als seus arbres fruiters sense un pla viable de futur.

A Lleida, els pagesos han talat una morera morta com a símbol del futur que els espera (ACN / Laura Cortés)

A Tarragona reclamen l'aigua de la depuradora de Reus

Més d'una seixantena de tractors han participat en la marxa de protesta organitzada per Unió de Pagesos al Camp de Tarragona. En aquest cas, han reclamat solucions urgents concretes davant la sequera, com poder fer servir l'aigua de la depuradora de Reus per regar els seus cultius.

Davant de la subdelegació del govern, els pagesos han llençat ous, fems i ordinadors --a partir del setembre, el Ministeri d'Agricultura els obliga a presentar cada mes un quadern digital amb la informació del que fan a les seves explotacions--, com a mostra de protesta i hi han fet un foc, on han abocat fems. Demanen que algunes de les mesures que se'ls imposen s'ajornin, per a les empreses petites, fins al 2028.

Tractors a la N-240, de Morell a Tarragona, aquest dimarts (ACN / Mar Rovira)

Els avellaners i les oliveres tarragonins són els més afectats per la manca d'aigua als pantans de Riudecanyes i Siurana i als rius, com el Francolí, segons ha explicat Sergi Claramunt, responsable de Joves de la Permanent Nacional del sindicat.

"Podríem reutilitzar l'aigua de la depurada de Reus per salvar les 4.000 hectàrees d'avellaners que, si no reguem, es moriran."

A Vic han llançat paper triturat davant l'Agència Tributària com a protesta per l'excés de burocràcia (ACN / Laura Busquets)

Al Bages o l'Anoia es perdrà tota la collita

A Vic, una setantena de pagesos s'han concentrat amb tractors i altres vehicles davant la seu d'Hisenda per exigir mesures urgents per pal·liar els greus efectes de la sequera. Diuen que les pluges d'aquests dies són insuficients, i que a comarques com el Bages o l'Anoia es perdrà el 100% de les collites. Els manifestants també han reclamat que el nou quadern integrat d'explotació s'ajorni o s'apliqui de forma esglaonada.

En senyal de protesta, han omplert l'accés de l'edifici de l'Agència Tributària amb papers trinxats.

A Girona, la protesta s'ha fet davant la subdelegació del govern espanyol. Allà també han demanat que es revisin les normes burocràtiques que se'ls imposen i han assegurat que, si s'acaben tirant endavant, més de 16.000 explotacions estaran obligades a enviar telemàticament cada mes totes les gestions que fan. Pels pagesos, això significarà una càrrega de feina afegida, i demanen que abans de la seva aplicació s'inverteixi a formar als pagesos en competències digitals. 

 

ARXIVAT A:
SequeraAgriculturaRamaderia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut