La ciutat noruega de Tromso (Pixabay/Michelle Raponi)

Pagar part del rebut de la llum, el pla de Noruega pels preus rècord

El preu de l'electricitat aquest diumenge és el tercer més car que s'ha pagat mai a Espanya i gairebé sis vegades més que fa un any

Actualitzat

"Una situació extraordinària com aquesta requereix mesures extraordinàries com a resposta", segons ha dit el primer ministre noruec, Jonas Gahr Store, quan ha anunciat un pla per ajudar les famílies a fer front als preus desbordats de l'electricitat a tot Europa.

La principal mesura és que l'Estat assumeixi part del rebut quan el cost mensual superi les 70 corones noruegues per quilowatt/hora, menys de set euros al canvi. Tot el que passi d'aquesta quantitat es dividirà a parts iguals entre l'Estat i el consumidor, meitat i meitat. El límit és fins a un màxim de 5.000 kWh per mes.

L'import de la bonificació serà independent del tipus de paquet elèctric que tingui una llar i de "si es viu en una casa amb corrent d'aire, un pis o una granja", com ha dit el ministre d'Hisenda, Trygve Slagsvold Vedum. Les segones residències quedaran fora de l'ajuda.

El govern vol incorporar aquesta rebaixa a partir del mes que ve, quan es paga el consum del desembre, una iniciativa a la qual només li falta el vistiplau del Parlament.

La mesura, que estaria en vigor fins al març del 2022, tindria un cost aproximat d'uns 500 milions d'euros en quatre mesos i dependrà de com evolucionin els preus i del consum que es faci.

Diumenge de rècord a Espanya

El preu de la llum es paga aquest diumenge a 256,98 euros el megawatt hora de mitjana al mercat majorista, que representa al voltant d'una tercera part de la factura, ja que la resta són peatges d'accés i impostos.

Es tracta del diumenge amb el preu de la llum més alt i el tercer dia amb l'electricitat més cara de la història.

Si ho comparem amb l'any passat, el preu de la llum és 6 vegades superior. El tram més car és entre les 7 a les 8 del vespre, quan la llum costarà gairebé 300 euros el megawatt hora de mitjana.

El preu de l'electricitat d'aquest diumenge és especialment alt si es té en compte que és un dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda d'energia és menor. Darrere d'aquests preus hi ha l'encariment del gas als mercats internacionals i dels drets d'emissió de CO2, que aquest any estan batent rècords.

ARXIVAT A:
EnergiaNoruega
Anar al contingut