Barcelona

Pacte per a la Reforma Horària

Institucions i un centenar d'entitats firmen un pacte per superar el desfasament de dues hores respecte als horaris europeus el 2025

RedaccióActualitzat

L'any 2025 els horaris dels àpats, els de la sortida de la feina o els de les extraescolars s'haurien d'avançar dues hores. Almenys aquesta és la intenció del Pacte per a la Reforma Horària, que considera que portem un retard de 120 minuts respecte als horaris que de mitjana es fan a Europa i a la resta del món.

De forma solemne al Palau de la Generalitat, institucions i 110 entitats socials han signat aquest dilluns una aliança que pretén uns horaris més racionals i saludables. S'hi han compromès institucions d'àmbits diversos com el comerç, l'administració, el treball, la sanitat, la cultura o l'educació.

♦ La reforma horària: com el canvi d'horaris et pot canviar la vida

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit l'acte i ha destacat "l'esforç i la generositat de totes les parts" que han participat en un pacte que ha qualificat de "transformador i generadors de canvis estructurals".

Per tirar endavant tot el que suposa una modificació horària d'aquesta embergadura, el president ha assegurat que caldrà el "coratge de no desdir-se dels compromisos a les primeres dificultats". Amb tot, el govern hi té determinació:

"Tenim un problema amb el temps, un problema amb la manera com el distribuïm. Malbaratem el temps i el malbaratem en una societat que ja malbarata aliments, energia, recursos, aigua i que som conscients que no podem seguir malbaratant perquè si malbaratem no tenim futur."

Aquest canvi horari podria suposar una societat més eficient i competitiva, segons Jordi Turull, conseller de Presidència:

"Una nova cultura del temps en organitzacions i empreses amb models flexibles portarà a una millor eficiència, afavorirà la competitivitat i suposarà un estalvi energètic, entre d'altres beneficis."

Representants dels grups parlamentaris CSQEP, PPC, Ciutadans i PSC han assistit a l'acte però han avisat que "no subscriuen el pacte", perquè consideren que "la data d'èxit d'aquests objectius queda lluny de les expectatives ciutadanes".

La Reforma Horària és una iniciativa ciutadana que va néixer el 2014 amb l'objectiu de conscienciar i redactar les bases per a l'impuls del Pacte Nacional per a la Reforma Horària, com a antesala per l'aplicació definitiva d'uns nous horaris.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut