Pacients amb símptomes lleus poden transmetre el coronavirus sens saber que el tenen
L'estudi ajuda a explicar per què el virus s'encomana tant

Pacients amb símptomes lleus poden transmetre el coronavirus sense saber que el tenen

Durant la primera setmana de la infecció la càrrega viral és molt alta tot i tenir símptomes lleus

Xavier DuranActualitzat

Un estudi fet amb nou malalts de Covid-19 en un hospital de Munic mostra que persones amb símptomes lleus tenen molta capacitat de transmetre el virus fins al vuitè dia de la infecció. El treball es publica a la revista Nature.

L'estudi, encapçalat per Christian Drosten, de l'Hospital Universitari de la Charité, a Berlín, i Clemens-Martin Wendtner, de la Clínica Schwabing de Munic, es basa en les mostres preses a nou persones, joves i adults de mitjana edat, diagnosticats de Covid-19 i tots ells amb símptomes lleus.

L'anàlisi de les mostres va permetre constatar que els virus amb capacitat infecciosa estaven presents sobretot en el seu tracte respiratori fins al vuitè dia.

L'equip va analitzar mostres extretes de la gola i els pulmons, a més de sang, mocs, excrements i orina. Van observar que hi havia virus amb capacitat de replicació en mocs, però no en sang, excrements o orina. Això indicaria que el virus es pot transmetre a través dels esputs, però no per les altres vies.

En dos dels pacients, que ja mostraven símptomes inicials de pneumònia, es van detectar alts nivells de virus fins al desè o onzè dia.

La conclusió és que els pacients que encara tenen símptomes lleus són capaços de transmetre el virus ja la primera setmana. Tot i que l'estudi s'ha fet amb una mostra petita, Rosalind Smyth, de l'University College de Londres, creu que això explica per què el virus és tan infecciós:

"La càrrega viral és molt alta molt aviat després dels primers símptomes. Això ajuda a comprendre que el virus es pot transmetre a partir de gotetes del tracte superior abans que la persona sigui conscient que té la infecció."

Per la seva banda, Lawrence Young, de la Facultat de Medicina de la Universitat Warwick, creu que els resultats obliguen a recomanar mantenir l'aïllament dels malalts un cop són donats d'alta de l'hospital.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut