Pablo Iglesias i Xavier Domènech (Reuters)
Pablo Iglesias i Xavier Domènech (Reuters)

Pablo Iglesias i Domènech defensen l'1-O com a mobilització en un article conjunt

"El Periódico" publica un article dels líders de Podem i Catalunya en Comú en què es refermen en la seva posició respecte a l'1-O: mobilització, però no referèndum vinculant.

RedaccióActualitzat

Un article conjunt de Pablo Iglesias i Xavier Domènech defensa el referèndum de l'1 d'octubre com un acte d'afirmació de drets i de sobirania.

En el text "Catalunya, un sol poble", publicat a "El Periódico" els líders de Catalunya en Comú i Podem reivindiquen la legitimitat de l'1-O com a mobilització política i hi donen suport. Afegeixen, però, que l'endemà s'haurà de seguir treballant per un referèndum que interpel·li tots els implicats. Ho deixa clar Pablo Iglesias al seu compte de Twitter:


L'article defensa el dret a decidir, però l'emmarca en la "batalla per les sobiranies a tot Espanya":

"Siguem clars: Catalunya és una nació que vol decidir el seu futur i que necessita per fer-ho seguir teixint aliances en la batalla per les sobiranies a tot Espanya. Dir que els últims tres anys no ha canviat res a Espanya és estar cec"

Domènech i Iglesias posen en dubte els motius per celebrar el referèndum de l'1-O:

"En el transcurs dels 18 mesos del primer full de ruta, la majoria governamental catalana, construïda a l'entorn d'un pacte per la presidència, el repartiment de conselleries i l'aprovació d'uns pressupostos 'Made in Convergència', va decidir recuperar la proposta del referèndum. El temps dirà si el canvi es deu a una rectificació real, obeint a les majories reals de Catalunya, o a un intent, un més, d'aterratge d'emergència de la seva accidentada legislatura"

Els dos líders afirmen que la negativa del PP a permetre el referèndum fa que l'1-O es converteixi en una reivindicació:

"L'1-O s'està configurant més com una amplíssima mobilització que afirma el dret a decidir i la voluntat de sobirania que com un debat públic i obert sobre quin estatus i relació jurídica vol la ciutadania catalana"

Des d'aquest punt de vista, asseguren, hi donen suport, però avisen que l'endemà caldrà continuar treballant per un referèndum vinculant:

"Com a mobilització política, reivindiquem la seva legitimitat i donem suport que es realitzi. Però després arribarà el dia 2 i llavors caldrà seguir treballant per un referèndum que ha d'interpel·lar tots els implicats"

Anar al contingut