Madrid

Pablo Iglesias: "Em reuniré amb totes les forces polítiques que han obtingut representació"

El líder de Podem adverteix els socialistes: "Qui no entengui que Espanya és un país divers i plurinacional, està entregant el govern del nostre país a Rajoy"

Actualitzat

L'endemà de les eleccions generals a l'Estat, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha celebrat que "s'obre un temps de compromís històric al nostre país, que ha d'estar marcat pel canvi constticional". Un canvi, ha dit, que ha d'estar marcat:

"Pel diàleg de totes les forces polítiques que representen la diversitat i pluralitat del nostre país, la defensa dels drets socials que han d'estar recollits en la Consitució i a la vegada tenir altura d'estat i calma".

Després de recordar que han estat primera força política a Catalunya i el País Basc, i segons en diverses comunitats com Madrid, el País Valencià o a les Balears, ha etzibat:

"Ens ha faltat una setmana i un debat"

En qualsevol cas, el líder de Podem creu que "tots hem de reflexionar però especialment els partits vells, el PSOE  el PP". Tot i això, considera que aquestes eleccions porten a "una nova transició espanyola cap un altre sistema polític".

A banda de reunir-se amb el consell ciutadà de Podemi els seus "aliats", Iglesias ha dit que a partir d'ara iniciarà una ronda de contactes amb tots els partits amb representació al Congrés per platejarar un full de ruta que inclogui canvis institucionals com un sistema electoral que respongui al principi de proporcionalitat i la introducció de la moció de confiança dels ciutadans que permeti la revocabilitat del govern. El full de ruta de Podem inclou també que "la Constitució ha de blindar els drets socials" i el dret a decidir:

"Un nou encaix de territorialitat. Entenem la plurinacionalitat i som garants d'un projecte comú que s'ha de fer amb la voluntat de la gent i dels pobles d'Espanya. I en aquest sentit, defensem un referèndum a Catalunya".

Finalment, el full de ruta, ha dit, recull la independència de la justícia -"mai més jutges depenedents del govern"- i fora les portes giratòries, que "s'han revelat com algo vell":

"Mai més exministres en llocs d'administració d'empreses estratègiques".

Per Iglesias, l'única via en la unitat es fonamenta en la democràcia i en la llibertat dels pobles.

"No volem que Catalunya se'n vagi d'Espanya i pensem que som l'única força política que defensa el dret a decidir i que pot garantir la unitat del país".

Així doncs, el líder de Podem, que ha admès que no s'ha posat en contacte encara amb cap formació, ha advertit als socialistes:

"Qui no entengui que Espanya és un país divers i plurinacional està entregant el govern del nostre país al senyor Mariano Rajoy i el seu govern".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut