Pablo Iglesias deixa el govern espanyol per enfrontar-se a Díaz Ayuso a Madrid

Ho ha anunciat en un vídeo adreçat a militants i simpatitzants en què proposa que Yolanda Díaz ocupi la vicepresidència segona

RedaccióActualitzat

Pablo Iglesias, secretari general de Podem, deixarà de ser vicepresident segon del govern espanyol per disputar la presidència de la Comunitat de Madrid en les eleccions que s'han de fer el 4 de maig.

La decisió arriba cinc dies després que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, convoqués per sorpresa eleccions anticipades en saber la intenció de Ciutadans de presentar una moció de censura contra la presidència del PP a Múrcia

 

 

Iglesias ha anunciat aquesta decisió en un vídeo adreçat a la militància i els simpatitzants de Podem en què també proposa que Yolanda Díaz, actual ministra de Treball, sigui qui ocupi la vicepresidència segona que ell deixarà vacant.

"Hem decidit que si els inscrits ho volen em presentaré a les eleccions del 4 de maig. Un militant ha de ser allà on és més útil en cada moment."


El secretari general de Podem explica que "ha estat meditant" la decisió de deixar el govern espanyol durant els últims dies, i que l'ha presa per combatre "l'enorme risc" de tenir un govern del PP i els "delinqüents" de Vox a la Comunitat de Madrid. 

"Tingueu per segur que posaré tota la meva energia, cor i força a construir una candidatura d'esquerres àmplia", ha dit, i ha afegit: "Demanaré als companys de Més Madrid que fem una candidatura única per guanyar el 4 de maig."

Iglesias també parla de la "valentia" i de la "necessitat" de "donar pas a nous lideratges", i assegura que Díaz "pot ser la pròxima presidenta del govern d'Espanya".

 

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, la setmana passada a La Moncloa
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, la setmana passada a La Moncloa (EFE / Mariscal)

 

L'actual ministra de Treball ha considerat un "repte" assumir la vicepresidència i ha dit que "serà un  honor continuar treballant" en l'executiu de Pedro Sánchez:

 

 

La sortida d'Iglesias del govern no serà immediata, sinó que es farà efectiva a mitjans d'abril, abans que comenci la campanya electoral madrilenya.

 

Sánchez: "Li he desitjat sort"

Pablo Iglesias ha comunicat la seva decisió al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest mateix dilluns al matí. Des de Montalban, on s'ha reunit amb el president francès, Emmanuel Macron, Sánchez ha explicat que ha agraït al líder de Podem la feina feta a la vicepresidència segona de l'executiu.

"Li he desitjat sort, però no tanta sort com al candidat socialista, Ángel Gabilondo", ha dit Sánchez amb un somriure. Sobre el relleu d'Iglesias a l'executiu, Sánchez ha dit que en els pròxims dies prendrà "les decisions que hagi de prendre". Sí que ha dit que té "la millor de les opinions" sobre la ministra de Treball, Yolanda Díaz, la proposta d'Iglesias per a la vicepresidència segona.

 

Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, en la cimera de Montalban d'aquest dilluns
Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, a la cimera de Montalban d'aquest dilluns (Reuters / Frederic Scheiber)

 

"A guanyar Madrid"

Alberto Garzón, coordinador d'Esquerra Unida i ministre de Consum, parla de "valentia i responsabilitat històrica".

 

 

Irene Montero, ministra d'Igualtat, ha reenviat el tuit amb el vídeo d'Iglesias afegint-hi "A guanyar Madrid".

 

 

"Comunisme o llibertat"

El president del PP, Pablo Casado, ha reaccionat a l'anunci d'Iglesias amb una expressió semblant a la utilitzada per Díaz Ayuso per tancar el seu discurs d'anunci de convocatòria de les eleccions anticipades. 

Així, si la presidenta madrilenya va dir "Vull que, ara, els madrilenys siguin els que triïn entre socialisme o llibertat", Casado ha fet un tuit amb la frase "Comunisme o llibertat". 

 

 

És el mateix tuit que ha fet Díaz Ayuso, parafrasejant el que ella mateixa va fer dimecres passat en què deia "socialisme o llibertat":

 

 

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha dit que el país n'hi deu una perquè ha aconseguit que Iglesias deixi el govern espanyol.

"Ara canviaré de lema de campanya i passarà a dir-se ‘Comunisme o Llibertat'. I, això sí, Espanya me'n deu una, que hem tret Pablo Iglesias de La Moncloa"

Díaz Ayuso ha qualificat el líder de Podem de "persona afí a independentistes, a l'entorn d'ETA" que "ha fomentat i creu en l'expropiació, en l'ocupació, en la intervenció de l'empresa o en boicots". És per això que ha demanat que, "a partir d'aquest moment, tots els que volen viure a Madrid, ja siguin inspirats pel socialisme o que formin part ideològicament del centre dreta, s'hauran d'unir":

"Haurem d'aglutinar esforços per demostrar que les polítiques i que la manera de viure a Madrid va en una direcció absolutament diferent de la del comunisme"

Díaz Ayuso, aquest dilluns en una roda de premsa a la seu del govern autonòmic
Díaz Ayuso, aquest dilluns en una roda de premsa a la seu del govern autonòmic (EFE / Emilio Naranjo)
ARXIVAT A:
Unides PodemComunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut