Medellín

Pablo Escobar, 25 anys després de la seva mort: monstre o heroi?

Sílvia HerasActualitzat

El narcotraficant Pablo Escobar va ser tan poderós com temible. Quan va caure, ara fa 25 anys, ja era un mite de la màfia colombiana. Vinculat a un rastre de violència inacabable i a milers d'assassinats, la seva figura s'ha engrandit en el món de les sèries i el cinema.   

Luz María és la seva germana i ensenya amb orgull als turistes la tomba del famós narco. Són uns tours turístics que li continuen proporcionant generosos ingressos 25 anys després de la seva mort.

María Eugenia Castaño, veïna de Medellín, té sempre una espelma encesa per Pablo Escobar, l'home que va arreglar el seu barri.

"Sempre s'ha d'estar molt agraïda i pregar-li a Déu per ell, perquè ell des d'on sigui ens guiï i ens ajudi, tant a nosaltres com a tota la gent d'aquest barri."

 

 

Amb tantes sèries i pel·lícules que han popularitzat la figura de Pablo Escobar, la ciutat de Medellín lluita encara per alliberar-se de l'estigma del narcotràfic i la violència.

L'Ajuntament enderrocarà al febrer l'edifici Mónaco, la vivenda búnquer, ara abandonada, de qui va ser el narcotraficant més poderós del món. Va arribar a controlar més del 80% de la producció mundial de cocaïna. Se'n farà un parc dedicat a les víctimes de les dècades dels 80 i els 90.

Manuel Villa, el secretari de l'alcalde de Medellín, explica quin és l'objectiu:

"Demolirem l'edifici. Però més que desmantellar una infraestructura física és tracta de desmantellar una infraestructura mental."

Escobar va ordenar assassinar el pare d'Ángela María Zuluaga, que era jutge, perquè havia dictat una ordre de captura contra ell. El van cosir a trets dins el cotxe i van deixar la seva mare, embarassada d'ella, ferida.

 

 

El 2 de desembre del 1993 va respirar alleujada. Pablo Escobar va ser tirotejat en una teulada mentre fugia, oficialment mort per la policia.

"Tenir un espai per fer memòria és tenir un espai per intentar restituir simbòlicament els que som víctimes d'aquest flagell del narcotràfic."

El narcotraficant va construir cases, parcs i escoles per als més pobres, però la guerra dels càrtels va deixar gairebé 50.000 morts.

 

 

25 anys després, l'Ajuntament de Medellín intenta desvincular-se del mite. No vol que es faci apologia de la criminalitat.

ARXIVAT A:
NarcotràficDrogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut