Cayetana Álvarez de Toledo i Pablo Casado, durant una sessió parlamentària del mes de gener
Cayetana Álvarez de Toledo i Pablo Casado, durant una sessió parlamentària del mes de gener (ACN / Jordi Vidal)

Pablo Casado destitueix Cayetana Álvarez de Toledo com a portaveu del PP al Congrés

Cuca Gamarra, vicesecretària de Política Sectorial del PP i diputada per La Rioja, rellevarà Álvarez de Toledo a la cambra baixa

Actualitzat

Cayetana Álvarez de Toledo deixarà de ser la portaveu del PP al Congrés dels Diputats. El president del partit, Pablo Casado, ha destituït la que va ser cap de llista dels populars per Barcelona i la substituïrà Cuca Gamarra, vicesecretària de Política Sectorial del PP i diputada per La Rioja.

Des del PP s'informa que Casado ha agraït a Álvarez de Toledo la tasca feta durant dues legislatures al capdavant del grup parlamentari i li ha manifestat el desig que continuï contribuint al projecte dels populars.

En una junta directiva convocada per aquest dijous, el partit formalitzarà la destitució d'Álvarez de Toledo i el relleu per part de Gamarra. Des d'alguns sectors del partit s'ha cregut sempre que l'exalcaldessa de Logronyo, amb un perfil més moderat i que va tenir un paper protagonista durant la crisi del coronavirus, és més adequada per al càrrec.

 

Una decisió "perjudicial" per al PP, segons Álvarez de Toledo

En una roda de premsa a l'exterior del Congrés dels Diputats, Álvarez de Toledo ha qualificat d'"error" la seva destitució, que ha advertit que és "perjudicial" no només per al grup parlamentari, sinó també per al partit.

Álvarez de Toledo ha criticat que Casado rebutgés la seva proposta d'oferir "un govern de concentració constitucionalista" a Pedro Sánchez. Sobre el president del govern espanyol, l'ha acusat d'estar "coquetejant amb la ruptura" i d'haver escollit "Podem, els separatistes, Esquerra i fins i tot Bildu" abans d'un govern d'unitat amb els populars:

"Nosaltres hem d'exigir a Sánchez que trenqui amb Podem i torni a la centralitat i el reformisme."

El desencadenant de la destitució, tal com ha explicat la fins avui portaveu del PP al Congrés, ha estat una entrevista concedida aquest cap de setmana al diari "El País" que, segons Casado, constituïa "un atac a la seva autoritat":

"El senyor Casado considera que la meva concepció de la llibertat és incompatible amb la seva autoritat. I jo no ho comparteixo."

En aquest sentit, ha avisat que la negació del debat intern dificulta la necessitat d'eixamplar les bases del partit, cosa que podria comportar "un Partit Popular més homogeni, però no per això més gran i més fort, sinó al revés".

 

Álvarez de Toledo s'acomiada de periodistes i simpatitzants, aquest dilluns davant del Congrés dels Diputats (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

Álvarez de Toledo ha retret a la direcció del partit les ingerències en el grup parlamentari, que ha personalitzat en el secretari general, Teodoro García Egea, de qui ha dit que "des del primer minut va intentar restringir al mínim l'autonomia" del grup parlamentari:

"Cap portaveu parlamentari del PP en l'oposició ha tingut menys autonomia que jo en el desenvolupament de les seves funcions."

Una de les últimes enganxades d'Álvarez de Toledo amb el partit va ser arran de la seva qualificació del vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, com a "fill d'un terrorista". La diputada del PP per Barcelona està disposada a portar al Tribunal Constitucional perquè aquesta expressió es mantingui a les actes del Congrés, en contra del criteri del partit:

"Recorreré davant del TC, sense el suport del PP, però recorreré perquè les meves paraules en aquella sessió es mantinguin exactament tal com les vaig expressar perquè no expressen una opinió, sinó un fet. Un fet subratllat pel mateix Iglesias quan diu que el seu pare va ser militant del FRAP."

En la roda de premsa, Álvarez de Toledo no ha aclarit quin serà el seu futur polític perquè, segons ha dit, encara no el té decidit. En aquest sentit, no ha respost si continuarà al PP o si deixarà la seva acta de diputada.

 

Álvarez de Toledo s'ha acomiadat entre crítiques a Casado
Álvarez de Toledo s'ha acomiadat entre crítiques a Casado (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

Una remodelació de la cúpula del partit

Segons anuncia un comunicat de premsa del partit, aquest canvi s'emmarca en una remodelació de l'equip directiu del PP, que situarà Ana Pastor com a vicesecretària de Política Social i José Luis Martínez-Almeida com a portaveu estatal.

Quan fa dos anys que Casado va arribar al lideratge del PP, remodela la cúpula del partit amb el relleu d'Álvarez de Toledo, molt qüestionada des del seu nomenament.

L'altre gran nom de la remodelació és el de José Luis Martínez-Almeida, una de les apostes personals de Casado, que ha guanyat popularitat arran de la seva gestió de la pandèmia del coronavirus al capdavant de l'Ajuntament de Madrid.

 

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, durant la festivitat de la Mare de Déu de la Paloma (EFE / Mariscal)

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
PPCayetana Álvarez de ToledoPablo Casado
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut