El govern es querella contra Casado per atacar l'escola catalana amb afirmacions falses
Pablo Casado a l'acte en què va dir que a les escoles catalanes s'assetja els nens que parlen castellà, el desembre del 2021, a Galícia (Europa Press)

Casado admet que no va contrastar que es prohibís anar al lavabo a alumnes si no parlaven català

Ho ha dit en declaració judicial per videoconferència, després que la primera declaració se suspengués perquè el sistema judicial no va saber localitzar-lo

RedaccióActualitzat

Un any i quatre mesos després, l'exlíder del PP Pablo Casado ha declarat finalment al jutjat per les declaracions en què donava per fet que a l'escola catalana es maltracta els nens castellanoparlants.

Ho ha fet aquest dilluns al migdia al jutjat 29 de Barcelona, que l'investiga, però sense desplaçar-se, en una declaració per videoconferència des de Madrid.


Casado admet que no va contrastar les declaracions

Al final, la declaració de Casado ha durat una hora, en la qual ha respost les preguntes del jutge i del seu advocat, però s'ha negat a contestar les de l'advocat de la Generalitat.

Segons fonts judicials, l'exlíder del PP ha dit que va basar les seves declaracions en notícies publicades a diaris en paper i digitals de Madrid que va llegir, i ha admès que no va contrastar que fossin certes.

Ha afirmat, però, que no hi ha hagut querelles contra aquells diaris per aquestes notícies, per la qual cosa considera que ho eren, de certes.

També ha al·legat que l'article 71 de la Constitució fixa la "inviolabilitat" de diputats i senadors "per les opinions manifestades en l'exercici de les seves funcions", i que ell era diputat al Congrés quan va fer les declaracions.

Casado ha afegit que va dir-ho en el context del conflicte de l'escola de Canet, on una família va reclamar que fessin classes en castellà al seu fill.


Havia recorregut dient que era "informació contrastada"

Casado ha posat les últimes setmanes diversos recursos perquè el cas s'arxivi i per no haver de declarar, però el jutge l'hi ha denegat, qualificant la petició de "desproporcionada".

En l'argumentació dels recursos, Casado afirma que les seves declaracions van ser "lícites, transmetent informació contrastada i en exercici del dret a la llibertat d'expressió".

La declaració de Casado havia de ser el 30 de gener, però es va ajornar perquè el sistema judicial espanyol no va saber localitzar-lo per notificar-li la citació.


Aïllar, negar el lavabo i posar pedres a la motxilla

Casado va fer les declaracions objecte de la investigació el 17 de desembre del 2021, quan encara era president del PP, en un acte de partit a Galícia, en què va dir això:

"Es pot tolerar que es demani apedregar i aïllar a classe un nen de cinc anys? Es pot tolerar que hi hagi professors amb instruccions per no deixar anar al lavabo els nens perquè parlen en castellà? Que hi hagi nens que per parlar en castellà al pati els posessin pedres a la motxilla?"


Dues querelles i un recurs de la Generalitat

Quatre dies després, la Generalitat va anunciar una querella al Tribunal Suprem per aquestes declaracions acusant-lo d'"injúries, calúmnies i incitació a la violència".

El Suprem va arxivar el cas després que Casado perdés la direcció del partit i deixés de ser diputat al Congrés, i la Generalitat va posar una nova querella en un jutjat ordinari de Barcelona.

A causa d'un recurs posat per Casado, aquest jutjat va intentar enviar el cas a Galícia, perquè les declaracions s'havien fet allà, però la Generalitat va recórrer i finalment al novembre el jutjat 29 va citar Casado per declarar com a investigat.

Quan al gener va suspendre la declaració perquè no van trobar Casado, el titular del jutjat 29, Santiago García, va demanar a la Generalitat que li comuniqués en quina adreça podia trobar-lo.

El líder del PP, Pablo Casado, aquest 3/11/2021 al debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos de l'Estat. (Horitzontal)
Pablo Casado el novembre del 2021, al Congrés, un mes abans de fer les declaracions sobre l'escola catalana (ACN)

 

ARXIVAT A:
JudicialPablo Casado
Anar al contingut