Londres

Oxfam alerta que la despesa militar al món superaria abans que s'acabi l'any les xifres rècord de la guerra freda

La despesa militar global al món podria superar abans que s'acabi l'any les xifres rècord enregistrades durant la guerra freda, segons ha advertit l'ONG Oxfam Internacional. L'organització estima que aquesta despesa serà d'uns 834.000 milions d'euros, i això no només supera les xifres de la guerra freda, sinó que és quinze vegades superior al que es gasta actualment en ajuda internacional. Per l'ONG, els EUA, el Pròxim Orient i alguns dels països més pobres del planeta són els principals responsables de l'increment d'aquesta despesa. En qualsevol cas, Oxfam demana als governs de tot el món que impulsin un tractat internacional que controli el creixent comerç d'armes.

Actualitzat

Amb motiu de la celebració aquesta setmana de l'Assemblea general de l'ONU, Oxfam demana als governs que pactin l'impuls d'un tractat internacional que controli el creixent comerç d'armes. L'ONG ha dit, en aquest sentit, que un bon escenari per començar a treballar-ho podria ser a l'Assemblea General del mes que ve.

En qualsevol cas, Oxfam ha advertit que la despesa militar global al món serà d'uns 834.000 milions d'euros i, per tant, quinze vegades superior al que es gasta actualment en ajuda internacional. Una quantitat que abans que s'acabi l'any superarà les xifres rècord enregistrades durant la guerra freda. Aquest creixement de la despesa militar ha suposat un increment de la indústria d'armes, ja que 100 principals companyies d'armament han vist com les seves vendes s'incrementaven prop d'un 60% i passaven de 157.000 milions de dòlars el 2000 als 268.000 milions de dòlars el 2004.

D'altra banda, Oxfam ha vinculat l'augment de la despesa militar amb la crisi alimentària que es viu arreu. Àfrica és la més afectada, ja que en el 61% dels països del continent africà que estan afectats per aquesta crisi, hi ha guerres civils. A l'Afganistan, hi ha 2,5 milions de persones que no tenen prou menjar i el conflicte està dificultant els esforços d'ajuda.

Els principals responsables de l'increment d'aquesta despesa, segons Oxfam, són els EUA, el Pròxim Orient i alguns dels països més pobres del planeta. La República Democràtica del Congo, Ruanda, el Sudan, Botsuana i Uganda van duplicar la seva despesa militar entre el 1985 i el 2000, mentre que entre el 2002 i el 2003, Bangladesh, el Nepal i el Pakistan van gastar més diners en armes que en sanitat.

Tot i que Oxfam ha reconegut que les vendes d'armes no inicien els conflictes, assegura que "sí que els alimenten i els allarguen".

Anar al contingut