Ovelles que espampolen vinyes, una col·laboració que beneficia pastor i pagès

Un ramat de 700 ovelles de Bonastre estalvia una jornada de feina al pagès menjant-se les fulles de les vinyes que estan a la seva altura, cosa que facilita la verema

Un ramat de 700 ovelles a Bonastre mengen i treballen a la vegada, i d'aquesta manera el pagès s'estalvia espampolar la finca, perquè amb només dues hores fan tanta feina com ell en un dia.

Sebastià Pié, pagès, ha arribat a un acord amb Josep Marsal, pastor, perquè el que ell hauria de fer manualment ho facin les seves ovelles. Els animals es mengen les fulles que estan a la seva alçada, i d'aquesta manera el raïm està airejat i li toca el sol.

"Quan hem de fer tractament de raïm el tenim descobert i quan és el temps de la verema, és molt més fàcil i la verema mecànica, també."

Aquesta feina les ovelles només la poden fer dues setmanes, quan el raïm té la mida entre un gra de pebre i un pèsol, perquè si és més petit les ovelles se'l mengen barrejat amb la fulla, i si és més gros, és dolç i també se'l menjarien. Amb la mida que té aquests dies, com que és àcid no els agrada i no se'l mengen.

Josep Marsal, pastor, diu que van provar aquesta tècnica a Vilafranca i que des de llavors, fa deu anys, ho fan sempre. Això sí, només ho fa si les vinyes es treballen de manera ecològica.

"Si no, no les poso. Si està ensulfatat de fa poc, això els perjudica, els animals, agafen malalties i es podrien morir."

Les ovelles del Josep ajuden a espampolar les vinyes del Sebastià i, a canvi, poden pasturar la resta de l'any a les seves finques, que queden adobades amb el pas de les ovelles. Tot, sense emissions de CO2, una col·laboració que els beneficia tots dos, i el ramat.

El Josep, però, creu que aquest mètode té data de caducitat perquè és difícil que algú continuï el que fa ell amb les ovelles.

ARXIVAT A:
RamaderiaAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut