Otegi: "Seria important que Felipe González reconegués que va organitzar els GAL"

El líder abertzale reconeix que part de la militància de Bildu creu que han anat massa enllà i volen un gest a l'altre costat

Actualitzat

L'endemà de la declaració solemne de l'esquerra abertzale assegurant que el patiment les víctimes d'ETA "no s'hauria d'haver produït mai", Arnaldo Otegi ha demanat, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", que Felipe González assumeixi la responsabilitat pels GAL.

Deu anys després del final d'ETA, el líder de Bildu diu que això seria una empenta a la reconciliació basca tan valuosa com el gest de l'esquerra abertzale d'aquest dilluns. Per Otegi, seria "un pas qualitatiu per a la convivència".

"No com un retret, sinó per dir 'assumim tots tot el que hem fet'."

El coordinador general d'Euskal Herria Bildu ha assegurat que l'esquerra abertzale ha afavorit la desaparició d'ETA, però que "els altres no es mouen".

El líder de l'esquerra abertzale també ha assegurat que el posicionament ha fet contenta molta gent a Euskadi, però que el lehendakari, per càlcul electoral, s'ha posat a la banda de la dreta. Ha assegurat que el PNB "no té projecte nacional, i té molt vot prestat, del PP".

En l'entrevista, també ha parlat de Catalunya i el procés independentista. Està convençut que "el diàleg acabarà donant fruits" i també que catalans i bascos acabaran votant, en referèndum, sobre el seu futur polític, "sense presses ni angoixa". Tot i que no ha volgut posar data a aquest objectiu.


Ramón Jáuregui: "A l'Estat no li correspon la responsabilitat de demanar perdó pels GAL"

També en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", l'exvicepresident basc i exministre socialista diu que els "actes de contraterrorisme" van ser "molt perjudicials per al procés de pau", però creu que "les violències mai s'han d'equiparar".

Jáuregui ha afegit que la il·legalització de l'entorn social d'ETA va acabar facilitant les converses que van dur a la pau: "A mi al principi em va costar d'assumir, però tenien raó."


Urkullu: "Cal més autocrítica. ETA ja es va pronunciar pràcticament en aquests termes fa tres anys"

Per la seva banda, el lehendakari Iñigo Urkullu ha aigualit la importància del comunicat de l'esquerra abertzale d'ahir dient que és un pas insuficient:

"És un pas, sí, i el valoro com a positiu, però res extraordinari que no s'hagués dit anteriorment. El que l'esquerra abertzale encara té pendent de dir és que ETA no hauria d'haver existit mai o que la seva violència va ser absolutament injusta."

Urkullu, que ha parlat per primer cop en una ràdio catalana després del comunicat de l'esquerra abertzale, ha parlat de la situació política al País Basc després d'una dècada sense violència, i també del conflicte català: "La via del diàleg és la via, i serà fructífera", ha afirmat.

Recupera l'entrevista a Iñigo Urkullu:

 

Recupera l'entrevista a Ramón Jáuregui:

 

ARXIVAT A:
Arnaldo OtegiBilduETAPaís Basc
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut