El coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegui,un acte de partit
El coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegui,un acte de partit

Otegi diu que votarà els pressupostos si alliberen els presos d'ETA i Sánchez s'hi nega

Les declaracions del líder de Bildu encenen la sessió de control al Congrés, on els partits de dreta han exigit al PSOE renunciar al suport de l'esquerra abertzale

RedaccióActualitzat

En el desè aniversari de l'anunci d'ETA que abandonava la lluita violenta, la banda armada ha monopolitzat la sessió de control al Congrés al president del govern espanyol Pedro Sánchez.

El motiu: les paraules del coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, en un acte de partit aquest dilluns, en què va relacionar els pressupostos espanyols i els presos bascos.


Votar pressupostos a canvi de presos al carrer

En aquest acte Otegi va dir que votarien a favor dels pressupostos del govern espanyol a canvi que els 200 presos condemnats per pertànyer a ETA surtin al carrer:

"Però nosaltres tenim 200 presos a dins, eh? I han de sortir de la presó. I si per això cal votar els pressupostos, els votarem. Us ho diem així d'alt i clar. Els votarem, els votarem sense cap problema, i ho farem tranquils, molt tranquils."

Otegi, que va dir això poques hores després de la declaració en què va expressar "pesar i dolor" pel patiment de les víctimes d'ETA, també va dir que a Bildu li convé que el govern de Sánchez estigui "4 anys al poder".

El líder d'aquest partit ho va justificar amb l'objectiu d'aconseguir l'excarceració dels presos en aquest temps, i va afegir que els perjudicaria molt si PP i Vox aconsegueixen formar govern.

El líder del PP, Pablo Casado, d'esquena, intervenint aquest dimecres a la sessió de control al Congrés (EFE)

Sánchez ho nega al Congrés

La divulgació d'aquestes declaracions aquest dimecres ha convertit la sessió de control al Congrés en tot un seguit d'acusacions a Sánchez, malgrat que aquest ha rebutjat la proposta d'Otegi.

El més insistent ha estat el líder del PP, Pablo Casado, que ha exigit al president del govern espanyol que renunciï al suport de Bildu:

Pablo Casado: "Traurà de la presó 200 terroristes perquè li donin suport als pressupostos, com va dir ahir Otegi? Respongui: sí o no?

Pedro Sánchez: "És un no rotund, un no rotund. Fixi-s'hi: nosaltres no hem utilitzat mai el terrorisme quan existia ETA, i no farem servir mai el terrorisme ara que no existeix ETA."

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres al Congrés

Pablo Casado: "Vostè el que ha de fer és trencar amb Bildu avui mateix. A ells no els devem res."

Pedro Sánchez: "No entenc com la dreta no sent això com una victòria i sempre traslladen una visió amarga d'un dels grans assoliments de la democràcia espanyola."

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés

"És indigne fins i tot per a Sánchez"

A fora de l'hemicicle, El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat, una vegada més, que Bildu és ETA, mentre que la de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha qualificat Sánchez d'"indigne":

Santiago Abascal: "Jo crec que Otegi, que no té cap qualitat moral, s'ha caracteritzat els últims temps per dir la veritat, i per dir a tots els espanyols que ETA és a la direcció de l'Estat, que haurem de votar en aquest Congrés els pressupostos d'ETA."

Inés Arrimadas: "Negociar amb el portaveu dels presos etarres i mantenir el seu pacte de pressupostos és indigne fins i tot per a Sánchez."

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, aquest dimecres a Madrid

Joc d'equilibris dins Bildu, segons el PSOE

Fonts del govern espanyol han atribuït les paraules d'Otegi a un joc d'equilibris dins l'esquerra abertzale després de les declaracions de dilluns sobre les víctimes.

Aquestes fonts han negat que hi hagi cap mena de negociació pels presos, i han recordat que no els caldrà el suport de Bildu per aprovar els pressupostos si aconsegueixen el dels partits sobiranistes catalans.

 

 

ARXIVAT A:
Arnaldo OtegiBilduPedro SánchezPablo Casado
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut