Foto: AFP-Maria Antonova
Foto: AFP-Maria Antonova
Illa de Wrangel

Ossos polars atrapats en una illa russa a causa del canvi climàtic

RedaccióActualitzat

Els turistes que fa uns dies anaven en vaixell per l'Àrtic rus van quedar ben sorpresos quan en passar davant d'una de les illes la van trobar plena de petites taques blanques. Unes taques que es movien i per tant no es podia tractar de gel. Quan el creuer es va aproximar a la costa van poder observar que uns 200 ossos polars havien quedat atrapats a l'illa. La majoria d'ossos estaven concentrats, devorant el cos d'una balena que s'havia encallat a la costa, arrossegada per les ones. Aprofitaven el festí que els havia proporcionat el mar.

Els ocupants del vaixell van quedar atònits, explica Alexandre Gruzdev, director del parc natural de l'illa Wrangel, en l'extrem oriental rus, on va tenir lloc aquesta trobada, "única" en l'època de tardor.

El grup d'ossos, molt nombrós, estava format per diverses famílies, incloent dues mares seguides cadascuna per quatre cadells, cosa que rarament es pot veure, segons explica Gruzdev.

Tot i que un espectacle com aquest pot fascinar els turistes, per als científics il·lustra perfectament les conseqüències de l'escalfament global, que transforma l'hàbitat natural dels animals, augmenta la competència pels aliments i els apropa cada cop més a zones habitades.

El canvi climàtic provoca el desglaç prematur i empeny les poblacions d'ossos polars a passar més temps a terra ferma i a aproximar-se cada cop més a les poblacions, amb el perill que això suposa.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut