Montgat

Óscar Sánchez torna a Catalunya després de 20 mesos en una presó italiana per una suplantació d'identitat

Finalment s'ha fet justícia i Óscar Sánchez ja és a Catalunya. Aquest veí de Montgat, que va ser confós amb un mafiós uruguaià, ha arribat a l'aeroport del Prat aquesta tarda procedent d'Itàlia. Sánchez ha estat rebut per un reduït grup de familiars i amics, però amb una gran expectació mediàtica. D'aquesta manera s'acaba el malson per a ell, després de passar 626 dies de presó a Nàpols per un delicte que no va cometre.

RedaccióActualitzat
Les seves primeres paraules han estat d'agraïment per al suport que ha rebut durant tot el temps que ha estat empresonat. Visiblement emocionat, ha mostrat la seva alegria pel fet que s'hagi acabat demostrant la seva innocència. També ha assegurat que ho ha passat molt malament i ha fet referència a les cartes que llegia una vegada i una altra, cartes que intentava contestar en la mesura del possible.

Ara els seus desitjos són simples: menjar, una dutxa, saludar els veïns de Montgat i trobar xicota.

Després de passar gairebé dos anys condemnat per error per narcotràfic, Sánchez va recuperar la llibertat dimecres al vespre. Tot plegat, després que el Tribunal d'Apel·lació de Nàpols va admetre finalment que la justícia va confondre Sánchez amb un mafiós. Óscar Sánchez va ser condemnat a 14 anys de presó en primera instància, tot i que ell sempre ha mantingut que va patir una suplantació d'identitat per part d'un mafiós uruguaià.

Després de gairebé dos anys empresonat per error, el primer que ha pogut sentir Óscar Sánchez en reconquerir la llibertat han estat aplaudiments d'ànims. Una abraçada, llàgrimes d'emoció i també ràbia pel temps perdut i el tracte injust s'han barrejat en els primers moments en què aquest rentacotxes de Montgat ha abandonat la presó napolitana de Poggioreale.

La jutge encarregada del cas ha decidit l'excarceració de Sánchez, en considerar que no va cometre els fets que li imputaven. El veredicte ha arribat després d'examinar els resultats de les últimes proves de foniatria encarregades a experts per determinar si la veu de Sánchez i la que apareix en unes gravacions aportades com a prova per l'acusació es corresponien. Totes dues proves pericials presentades han coincidit que no es tractava de la mateixa veu.

Segons un dels pèrits, Luciano Romito, una anàlisi lingüística ha aclarit que l'espanyol que se sent a les proves i el de Sánchez són diferents, ja que un és propi de l'Amèrica Llatina, i l'altre, d'Espanya. Els pèrits també han comparat el coneixement de l'italià, i s'ha establert que Sánchez no tenia el mateix grau d'idioma que es notava en les converses interceptades i que han servit com a prova per a l'acusació en primer grau. Arran d'aquestes conclusions, també la fiscalia ha demanat l'absolució del ciutadà de Montgat.

Un malson de prop de dos anys

La seva defensa ha mantingut sempre que Óscar Sánchez, un rentacotxes de la localitat de Montgat, va ser víctima d'una suplantació d'identitat per part del mafiós uruguaià Marcelo Roberto Marín, detingut a Gran Canària. Sánchez va ser entregat a Itàlia a mitjans del 2010 per l'Audiència Nacional, a petició de les autoritats italianes, i va ser jutjat el maig de l'any passat a Nàpols. El ciutadà de Montgat va ser condemnat en primera instància a 14 anys de presó, en ser considerat el cap d'una banda de traficants de cocaïna entre Espanya i Itàlia.

El juliol del 2011, la Fiscalia General de l'Estat va enviar a Itàlia una llista d'indicis que exculpaven Sánchez i en va demanar la llibertat provisional, que va ser denegada. Entre les proves presentades hi havia el fet que el presumpte suplantador d'identitat s'havia registrat a l'hotel Jolly Midas de Roma amb el DNI de Sánchez, que en aquell moment era a Montgat. La defensa va assegurar també que la responsable del servei de rentacotxes on treballava Sánchez podia certificar que aquest no es va moure d'allà durant els dies en què les autoritats italianes afirmaven que era a Roma i a Nàpols traficant amb drogues.

Durant la seva estada a la presó, Sánchez va denunciar haver estat víctima de vexacions per part dels sis presos amb qui compartia cel·la, que el van cremar amb cigarrets, li van donar cops i el van extorsionar. Diversos veïns de Montgat s'han mobilitzat durant el temps que el català ha estat empresonat per demanar-ne l'alliberament. Un cop acabat el judici, Sánchez ha quedat en llibertat i, després de passar per la presó per recollir les seves pertinences, ja ha sortit en llibertat.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut