El Segura es desborda a Oriola mentre continua plovent al País Valencià i Múrcia
El riu Segura al pas per Oriola, aquest divendres al matí

El temporal deixa 6.000 evacuats i paisatges inundats al sud-est de la península

El temporal ha estat històric, però ara ja va clarament a la baixa

Actualitzat

La pitjor part dels aiguats, que afecten el sud-est de la península Ibèrica, ha tocat a Múrcia, Almeria i el País Valencià, amb prop de 6.000 persones evacuades de diversos pobles i veïnats.

Cinc persones han mort com a conseqüència de les fortes inundacions: una a Alacant, dues a Andalusia, i dues a Albacete.

El temporal ha estat històric, però ara ja va clarament a la baixa.

Inundacions i evacuacions

A Oriola s'ha desbordat el riu Segura. En aquesta zona, l'aigua ha inundat camps i cases i algunes persones han hagut de pujar als terrats i teulades.

 

 

A Oriola hi ha barris sencers incomunicats.

L'aigua ha arrossegat molt material, com canyes, que forma barreres i embassaments, i els equips d'emergències han de treure-les per evitar que el nivell de l'aigua pugi:

 


El paisatge urbà que ha quedat a la ciutat és força desolador:

Riu avall, a l'alçada d'Algorfa, a mig camí de Torrevella, el Segura ha fet caure un mur de contenció i l'aigua s'ha escampat pels camps veïns:

 

A Ontinyent, a la Vall d'Albaida, els veïns han començat a entrar a les cases destrossades per l'aigua.

Pedro Sánchez visita Ontinyent

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, s'ha desplaçat a Ontinyent per visitar les zones afectades pel temporal i per donar el seu suport a tots veïns de la zona de Llevant.

Des de l'inici de les fortes tempestes, Sánchez ha estat informat i ha fet trucades als presidents de les comunitats afectades, sobretot del País Valencià, Múrcia i Andalusia. El govern espanyol estudia destinar ajudes a les zones damnificades.

Per la seva banda, Pablo Casado també ha volgut fer-hi acte de presència.

Bloquejats en un túnel de l'AP-7

D'altra banda, l'autopista AP-7 a l'alçada del Pilar de la Forada, l'últim municipi del País Valencià, està tallada perquè la calçada s'ha inundat completament.

De fet, la inundació cobreix un túnel de l'autopista, i els equips de rescat hi han hagut d'entrar en barca per rescatar persones que han quedat bloquejades dins del túnel, i que han hagut de pujar al sostre del cotxe.

 

 

Esvorancs a Múrcia

Mentrestant, a la ciutat de Múrcia, el Segura també amenaça de desbordar-se, i l'aigua ha provocat força incidents, com un gran esvoranc en un centre comercial dels afores:

 

Esvoranc en una carretera, també a Múrcia:

 


Evacuació a dues pedanies de Santomera, Múrcia

Alerta d'inundacions en diverses poblacions de Múrcia i Alacant pel desembassament del pantà de Santomera, a la Vega Baixa. Aquesta tarda de divendres s'han desallotjat 2.000 persones de dues pedanies de la població de Santomera, Múrcia, pel desbordament controlat de l'embassament que porta el mateix nom.

En moltes zones, l'horta murciana està completament negada. Hi ha indrets, com San Javier, on s'han acumulat prop de 300 l/m².  

Els veïns de Campillo, a Llorca, han viscut amb angoixa la matinada per por que la gota freda tingués els mateixos efectes que el 2012, que va causar cinc morts i va arrasar 300 cases. Alguns han optat per atrinxerar-se a les golfes i plantes altes des d'on, després, han estat rescatats.

Només a Cartagena, 130 persones, clients d'un caravàning, han hagut de ser desallotjades i reubicades al Pavelló d'Esports del municipi.

Les classes han quedat suspeses i s'han hagut de tallar carreteres com l'N-301 a Cieza, l'N-344 a l'alçada de La Alquería, en sentit Iecla, l'AP-7 i al túnel d'El Pilar de la Horadada.

La xarxa ferroviària està "fora de servei" a tota la regió de Múrcia i tampoc funciona l'aeroport.

Dijous: 200 litres en 3 hores

Aquest dijous, a Oriola, en només tres hores hi van caure 200 l/m². En el conjunt de l'episodi de pluges, acumulen 312 l/m². És una de les poblacions més afectades per les pluges al País Valencià.

La Confederació Hidrogràfica del Segura alerta que la rambla de la Maraña, a Los Alcázares, es podria desbordar en qualsevol moment si continua plovent:

 


Alertes roja, taronja i groga

La previsió de l'Agència Espanyola de Meteorologia, l'AEMET, és que en les pròximes 12 hores les pluges poden arribar a 180 l/m² en alguns punts.

Per això aquest divendres encara es manté l'alerta roja a les comarques d'Alacant i València i la taronja a les de Castelló i Eivissa i Formentera, a més de Múrcia i Almeria, que han baixat el nivell d'alerta.

En el següent nivell, l'alerta groga, hi ha les províncies de Màlaga, Terol, Mallorca, Albacete, Ciudad Real, Guadalajara i Conca.


Tancats els aeroports d'Almeria i de Múrcia

D'altra banda, les males condicions meteorològiques han obligat a tancar els aeroports de Múrcia i d'Almeria. El d'Almeria s'ha tornat a obrir a dos quarts de dotze.

El balanç del tancament ha estat de dos vols cancel·lats a Sevilla, dos procedents de Gran Bretanya, que s'han desviat, i un cinquè amb destinació a Madrid, que s'ha endarrerit.

El tancament ha estat per dos motius: els treballadors no hi han pogut arribar a l'hora i l'aigua ha inundat part de la pista.


Emergència 1 al País Valencià

La Generalitat Valenciana ha declarat la situació d'emergència 1 a totes les comarques d'Alacant, a la Vall d'Albaida i a la Costera.

Això ha comportat continuar la suspensió de classes que aquest dijous va afectar més de 300.000 alumnes. Aquest divendres, de fet, han estat més del doble, fins a 700.000 alumnes no han anat a classe.

Corresponen als més de 300 municipis que han decidit tancar les escoles per prevenir els riscos que les previsions metereològiques havien pronosticat.

Per la seva banda, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha ordenat el desplegament de l'exèrcit per ajudar en les tasques de rescat i protecció.

 

 

En alguns llocs, però, el desallotjament no s'ha pogut fer a temps i els bombers han hagut d'actuar per treure la gent de les seves cases o de vehicles negats d'aigua.

Més de 100 persones han quedat atrapades a casa seva o als llocs de feina. Algunes persones s'han passat més de 15 hores al cotxe envoltats d'aigua.

 

 

La localitat d'Oriola va estar aquest dijous incomunicada una bona part del dia i s'ha hagut d'activar la Unitat Militar d'Emergències, per rescatar els veïns que no podien sortir de casa.

Durant unes hores el municipi va quedar pràcticament aïllat per carretera i es va tallar la circulació al nucli urbà.

 


La situació també ha estat molt complicada a Torrevella. La pluja causada per la gota freda ha provocat greus desperfectes a la població, com es pot veure en aquesta imatge de la platja dels Bojos: baranes trencades i l'aigua circulant amb molta intensitat.

En aquesta població, només aquest dijous, hi van caure entre 130 i 170 l/m².

 


Es recomana a la població que no surti de casa, si no és estrictament necessari, i s'han habilitat albergs per acollir els evacuats.

 

 

Els treballadors de les fàbriques del polígon de Puente Alto, la zona més afectada pels aiguats a Oriola, sortien de treballar ahir a la tarda amb l'aigua fins al genoll.

 

 

Una família anglesa i una vintena de persones més han estat enxampats per un despreniment que els ha deixat aïllats i han hagut de ser evacuats amb zòdiac.

 

 

Al País Valencià, les autoritats han declarat l'alerta vermella des de la mitjanit de dimecres, per risc extrem. Aquest divendres, la gota freda podria tornar a pujar i arribar fins a les comarques de Castelló.

Fins ara, els efectes més tràgics del temporal han estat a Cabdet, a Albacete, on aquest dijous van morir dos germans, un home i una dona, que circulaven en cotxe quan els ha arrossegat la riuada i a Almeria, on el conductor d'un cotxe va morir atrapat per l'aiguat en un túnel.

 

Inundació en un dipòsit de cotxes, a Oriola (Efe)

 

Els bombers han hagut de rescatar veïns atrapats, els rius s'han desbordat i s'han inundat carreteres i vies de tren.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut