Una persona entra en l'espai muntat per recollir orina en el festival de Canterbury
A Canterbury es van recollir grans quantitats d'orina per produir electricitat.

Orina per produir electricitat: el descobriment d'un laboratori anglès

Investigadors de Bristol han demostrat que l'orina activa piles bacterianes que serveixen per carregar mòbils o mantenir llums encesos

Xavier DuranActualitzat

Investigadors de Bristol han demostrat que l'orina activa piles bacterianes que serveixen per carregar mòbils o mantenir llums encesos.

És un combustible barat, inesgotable i que es pot trobar a qualsevol lloc on hi hagi persones. És l'orina. Investigadors del Centre de BioEnergia de Bristol (Anglaterra) han demostrat que a partir d'aquest líquid es pot generar electricitat.

L'última prova es fa fer l'any passat a Glastonbury, un festival de música i arts escèniques que se celebra cada any al sud-oest d'Anglatera. Hi assisteixen unes 175.000 persones en cinc dies. El líquid es recollia en uns dipòsits i després s'utilitzava per produir electricitat i alimentar així els llums dels serveis.

La clau de tot són les piles microbianes, unes cel·les on hi ha bacteris que aprofiten la matèria orgànica per generar electrons. El moviment dels electrons produeix electricitat. Per tant, els bacteris s'alimenten amb l'orina i, a canvi, ofereixen electricitat.

Els investigadors ja havien descrit la utilitat del sistema en un article publicat el 2013 a la revista "Physical Chemistry. Chemical Physics", on explicaven que havien pogut carregar telèfons mòbils fent servir piles microbianes alimentades amb orina. Amb uns 600 mil·litres d'orina n'hi ha prou per tenir sis hores de càrrega en un mòbil.

Per als investigadors, el sistema seria molt útil als llocs on no arriba la xarxa elèctrica, ja siguin suburbis, assentaments temporals o zones aïllades. Aquest any volen fer una prova a diversos camps de refugiats de l'Àfrica, amb el suport de la Fundació Bill i Melinda Gates i d'Oxfam.

 

Anar al contingut