Imatge del mar presa des d'una platja.
Els oceans viuen amenaçats per l'activitat terrestre i marítima.
Madrid

Organitzacions mediambientals denuncien que Espanya només protegeix un 1% del seu territori marí

Les principals organitzacions mediambientals denuncien, amb motiu del Dia Mundial dels Oceans, que Espanya només protegeix un 1% del seu territori marí i alerten que la crisi econòmica i la llei de costes poden agreujar encara més aquesta situació.

RedaccióActualitzat
Els oceans cobreixen més d'un 70% de la superfície de la Terra però l'atenció que se'ls dedica és més aviat escassa. A Espanya, per exemple, només l'1% dels mars compta amb protecció oficial. Amb motiu del Dia dels Oceans, diferents grups ecologistes han denunciat aquesta situació i han alertat que la crisi i la nova llei de costes poden suposar un pas enrere.

Espanya va firmar el 2010 un protocol, el de Nagoya, que sobre el paper preveia protegir fins al 10% del seu territori marí, uns 100.000 quilòmetres quadrats. A la pràctica, però, s'ha avançat poc en aquest terreny i només s'han inclòs a la Red Natura, la màxima figura proteccionista d'espais naturals de la Unió Europea, petites zones com a Llocs d'Interès Comunitari o Zones d'Especial Protecció per a Aus. En percentatges, un escàs 1% del total.

A més de les amenaces tradicionals com la pesca o la contaminació, els oceans han de fer front a altres perills. La recent reforma de la llei de costes espanyola, per exemple, dóna més opcions a privatitzar el litoral i pot suposar un clar retrocés en la preservació marítima, segons denuncia SEO/Birdlife. La crisi econòmica també castiga els mars, amb una disminució de les aportacions als plans de conservació i protecció dels ecosistemes.

Greenpeace invoca la responsabilitat política per rescatar uns oceans "esgotats, contaminats i sobreexplotats" i advoca per la pesca sostenible com a alternativa de beneficis socials, econòmics i mediambientals. L'entitat destaca que, segons xifres de la Comissió Europea, el 48% de les poblacions marítimes de l'Atlàntic s'han reduït, així com un 80% de les del Mediterrani.

I com sempre, entre els desprotegits n'hi ha uns més que d'altres. En el cas marítim, els més oblidats són els ecosistemes de les profunditats, per als quals l'organització de conservació marina Ocena demana una especial atenció malgrat el cost i condicionants tecnològics.
Anar al contingut