Carles Puigdemont (Reuters)
Carles Puigdemont (Reuters)
Brussel·les

Ordre de detenció internacional contra Puigdemont i els quatre consellers a Bèlgica

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela també rebutja la possibilitat que compareguin per videoconferència des de Bèlgica

RedaccióActualitzat

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat l'ordre europea de detenció de Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que són a Bèlgica. Es tracta de Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Ha enviat una interlocutòria a la Fiscalia general belga en què els acusa de rebel·lió, sedició, malversació, prevaricació i desobediència a l'autoritat. A més, ha rebutjat la possibilitat que Puigdemont i els consellers cessats declaressin per videoconferència des de Bèlgica.

La jutge Carmen Lamela també ha tramitat una ordre de recerca i captura nacional i internacional de tots cinc, a través de Policia Nacional, Guàrdia Civil i Interpol.

 

A l'ordre, el nom de Puigdemont hi consta mal escrit:


La Fiscalia belga ja ha rebut l'ordre i diu que "l'estudiarà".

Fins a dos mesos

Comença ara un procés que es pot allargar fins a dos mesos. A Bèlgica, qui primer rep l'ordre europea de detenció dels membres del govern cessats és la Fiscalia. Aquesta la passa a la policia belga, que ha de localitzar i detenir Puigdemont, Comín, Serret, Ponsatí i Puig per dur-los davant d'un jutge belga, que és, en última instància, qui ha de decidir si han de ser extradits o no.

Però l'advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, assegura que la detenció no és "legalment obligatòria". Durant aquest període de temps hi haurà recursos i apel·lacions, i la justícia pot investigar igualment.

"No és legalment obligatòria, la detenció. Es pot fer en el marc d'una investigació, però no és obligatòria, ni a Bèlgica ni a Espanya. He tingut casos sense detenció en una investigació, és possible."

Bekaert assegura que quan l'ordre arribi a la justícia belga hi col·laboraran.

"Posarem en marxa tot el que puguem per col·laborar amb la justícia belga. Estem en contacte amb la fiscalia federal per organitzar-ho tot."

L'advocat intentarà evitar l'extradició basant-se, sobretot, en una de les nou excepcions que preveu la llei.

"El principal és que creiem que hi ha violacions dels drets humans i dels drets fonamentals. Aquest serà l'argument principal."

 

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut