Espanya diu que no entregarà Leopoldo López, refugiat a la residència de l'ambaixador
Leopoldo López (EFE)
Veneçuela

Espanya diu que no entregarà Leopoldo López, refugiat a la residència de l'ambaixador

Un jutge ha dictat ordre de detenció contra l'opositor veneçolà, alliberat per l'autoproclamat president veneçolà Juan Guairó

RedaccióActualitzat

Un tribunal de Caracas ha ordenat aquest dijous l'arrest del dirigent opositor veneçolà Leopoldo López, que des de dimarts a la nit està refugiat a la residència de l'ambaixador espanyol a Veneçuela, però Espanya ja ha avisat que no l'entregaran.

En un comunicat, La Moncloa ha confirmat que López, la seva dona i la seva filla són "per voluntat pròpia" a la residència de l'ambaixador, que el moviment judicial ja l'esperaven i que "Espanya no té intenció d'entregar-lo".  

Afegeixen que "confien que les autoritats veneçolanes respectin la inviolabilitat de la residència de l'ambaixador espanyol".

Tot i que el domicili de l'ambaixador no té la consideració de territori espanyol -l'ambaixada sí que ho és- es tracta d'un edifici igualment inviolable protegit per la convenció de Viena. De moment, López no ha demanat asil al govern espanyol.

Això vol dir que les forces de seguretat veneçolanes no poden entrar a la residència i detenir Leopoldo López, però tampoc pot demanar asil perquè no està en territori espanyol.

 

Leopoldo no vol comprometre Espanya i agraeix el gest

 

Leopoldo López, líder del partit opositor Voluntat Popular, ha sortit a les portes de la casa de l'ambaixador espanyol, des d'on ha assumit la responsabilitat d'accedir a la residència diplomàtica, "en condició d'hoste" i des d'on s'ha mostrat agraït:

 

"No comprometo al govern espanyol. Estic en condició d'hoste i m'hi penso mantenir. No vull tornar a la presó, la presó és un infern, però no li tinc por"

 

López ha assegurat haver patit tortures durant el seu empresonament, que ha durat més de 5 anys. Davant desenes de periodistes, López ha insistit que el moment que viu Veneçuela és històric:

 

"Estem vivint el moment d'alliberament del meu país amb la ruta que ha plantejat el president Juan Guaidó: cessament de l'usurpació,  govern de transició i eleccions lliures"

 

Leopoldo López ha reivindicat la rebel·lió dels militars veneçolans del passat 30 d'abril però no com a cop d'estat sinó com a part d'un "procés per a la instauració d'un govern de transició" per a Veneçuela.  

 

Alliberat per Guaidó

López, que estava en arrest domiciliari a casa seva des del 2014, va ser alliberat dimarts per militars fidels a l'autoproclamat president del país, Juan Guaidó, i va participar al seu costat en l'efímer aixecament militar contra el govern de Nicolás Maduro.

Ara el tribunal revoca la mesura de detenció domiciliària "per haver-la violat flagrantment" i ordena que se'l detingui perquè acabi de complir la seva condemna en una presó militar.

 

 

Borrell: "López no està com a asilat a l'ambaixada"

En aquestes 48 hores que ha passat a la residència de l'ambaixador espanyol, López no ha presentat cap petició d'asil. El ministre d'Exteriors del govern d'Espanya, Josep Borrell, ha confirmat que el matrimoni es troba d'hoste a la residència de l'ambaixador nacional a Caracas:

"D'acord amb la legislació espanyola, les demandes d'asil s'han de produir en territori espanyol, per tant el senyor López no està com a asilat, està simplement com a hoste, a l'ambaixada fins que s'aclareixin els propers passos a seguir."

 

Roben a casa seva

López ha denunciat que el seu domicili particular ha estat assaltat. Segons els testimonis, diversos individus que pertanyien al Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional (Sebin) van entrar a la casa i se'n van endur televisors, equips de so, aparells electrònics, ordinadors i fins i tot els biberons de la seva filla, que tenien llet guardada.

Tots els llibres eren a terra, així com el parament de cuina, la roba o les joguines. La dona de López, Liliana Tintori, que va poder anar al domicili per avaluar els desperfectes, va acusar directament el Sebin de cometre l'assalt contra la casa.

 

Lilian Tintori amb Juan Guaidó a Caracas (Reuters)


La tensió als carrers continua

Dos joves, un de 14 anys i un de 16, han mort aquest dijous a Caracas després de resultar ferits en les protestes opositores. Aquest fet fa augmentar la xifra de morts a quatre des de l'intent de cop d'estat de dimarts.

Un familiar d'un dels nois morts explica que havia acudit a les manifestacions del Primer de Maig en el bastió d'Altamira, on milers de persones es van enfrontar a les forces de seguretat quan intentaven traslladar-se a l'oest de la capital.
 

 

López ha passat 5 anys empresonat i denuncia tortures

 

Des del començament d'any, ja són 57 les persones mortes al carrer protestant contra el règim de Maduro, que ha definit l'intent de cop d'estat de dimarts com a "criminal", tot assegurant que els responsables seran capturats i condemnats.

Aquest dimecres a la nit, Maduro ha mobilitzat milers de partidaris davant el Palau de Miraflores com a resposta a Guaidó, que després del fracassat cop militar  va tornar a cridar a les mobilitzacions. L'encara president de Veneçuela acusa els Estats Units d'estar preparant una intervenció, que Washington encara no descarta.
 

 

ARXIVAT A:
Veneçuela
Anar al contingut