Operació Judes: quatre investigats declaren per terrorisme nou mesos després
Alguns dels investigats entren al jutjat de Sabadell per declarar de manera telemàtica

Llibertat amb càrrecs sense mesures cautelars per a 4 investigats per l'operació Judes

Ni la fiscalia ni les acusacions han demanat cap mesura cautelar per als quatre investigats, acusats de pertinença a organització terrorista

RedaccióActualitzat

Llibertat amb càrrecs, però sense mesures cautelars. Així han sortit dels jutjats de Sabadell i Mollet els quatre investigats en l'operació Judes que aquest dimarts estaven citats a declarar a l'Audiència Nacional.

Ni la Fiscalia, ni les acusacions no han demanat cap mesura cautelar per als acusats, per a qui es mantenen, tot i això, els càrrecs.

Els acusen de pertinença a organització terrorista per haver participat en mobilitzacions postsentència i per ser coneguts dels primers set membres de CDR detinguts i empresonats el setembre de l'any passat per suposadament haver planejat una resposta violenta al veredicte de l'1 d'octubre.

L'advocada dels encausats, Eva Pous, ha explicat que s'han acollit al seu dret de no declarar i només han respost les preguntes de la defensa relacionades amb el seu arrelament al territori. 

Arran de la pandèmia, els quatre investigats han declarat per videoconferència des dels jutjats de Sabadell i de Mollet, els més pròxims als seus domicilis.

 

A Sabadell, han declarat tres persones. Dues van ser detingudes al setembre passat en l'operació Judes, però fins ara no se les havia citat a declarar. La tercera és un dels quatre nous investigats en el cas.

Alguns dels investigats entren al jutjat de Sabadell per declarar de manera telemàtica (CCMA)

A Mollet, ha declarat finalment una persona. Es tracta de Queralt Casoliva, segona tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Sentmenat i regidora. Les altres dues, també noves investigades, declararan el 6 de juliol per coincidència d'assenyalaments dels seus advocats.

Operació Judes: quatre investigats declaren per terrorisme nou mesos després
Concentració a Mollet de suport als investigats en l'operació Judes (CCMA)


Nou mesos de l'operació Judes

Han passat 9 mesos de la macrooperació de la Guàrdia Civil, amb mig miler d'agents desplegats pel Vallès Occidental, el Vallès Oriental i Osona, que va acabar amb nou detinguts. Segons la Fiscalia, formaven part d'un "grup terrorista de caràcter secessionista" preparat per actuar.

La Guàrdia Civil els havia seguit i havia escoltat les seves converses telefòniques des d'un any abans de detenir-los.

Segons les diligències policials, tenien un pla per ocupar el Parlament amb la suposada implicació del president Quim Torra, però de les declaracions judicials d'un dels acusats, Ferran Jolis, se'n desprèn que la idea només la sabia d'oïda:

"Això van dir, que entrarien per la porta principal perquè hi havia gent a dins, que ja havien parlat amb ells i que els deixarien entrar."

 

El sumari del cas recull els delictes més greus: terrorisme, tinença d'explosius i conspiració per a la comissió d'estralls, i set dels detinguts han passat mesos a la presó.

Però el procediment judicial ha posat en entredit els delictes: no s'han trobat els explosius, tot i que sí substàncies que la Guàrdia Civil considera que es podrien fer servir per fabricar explosius.

La mateixa Audiència Nacional reconeixia en alguns escrits que no veia clara la naturalesa terrorista dels fets investigats, ni que els detinguts formessin part d'una organització terrorista.

Tot i això, s'han mantingut les acusacions. I ara el cas s'ha ampliat amb 4 nous investigats, coneguts dels altres processats i que tenien interceptades les seves comunicacions.

ARXIVAT A:
Operació JudesCDRProcés català
Anar al contingut