Un dels detinguts en l'operació Judes
Un dels detinguts en l'operació Judes

Operació Judes: l'Audiència Nacional admet que es desconeix l'origen de la investigació

La sala penal critica la manera com s'ha portat la instrucció i accepta que els guàrdies civils que han investigat el cas siguin interrogats

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional s'esmena a si mateixa. La sala penal d'aquest tribunal critica la manera com s'ha portat fins ara​ la instrucció de l'anomenada operació Judes, a la mateixa Audiència Nacional. Segons la sala penal, "es desconeix l'origen de la investigació".

En una resolució arran d'un recurs interposat per la defensa, els magistrats afirmen que no ha quedat clar per quin delicte va començar la investigació policial de la Guàrdia Civil, que va implicar seguiments als acusats, per intentar demostrar que es tractava d'una organització terrorista, que suposadament planejava accions violentes per defensar la independència.

Els advocats dels encausats, d'Alerta Solidària, havien demanat que es pogués interrogar els guàrdies civils que van fer la investigació, per entendre d'on sortia la causa i per poder-se defensar.

Ara, l'Audiència Nacional els dona la raó i admet que s'interrogui aquests agents, per "ampliar tota la informació que d'ells es pugui obtenir", per garantir el dret a la defensa dels acusats. La Fiscalia s'havia oposat a aquest recurs i a la declaració dels agents.


L'operació Judes

Recordem que l'operació la va fer la Guàrdia Civil el 23 de setembre del 2019, poques setmanes abans que es fes pública la sentència del Suprem contra els líders independentistes acusats de rebel·lió.

Van mobilitzar 500 agents, que van fer 10 escorcolls a 7 localitats i van detenir 9 persones, 7 de les quals van portar a Madrid acusades de terrorisme. Van anar a presó preventiva i no van quedar lliures fins uns mesos després, quan l'Audiència Nacional va considerar que no hi havia prou proves que justifiquessin mantenir-los tancats.

El juny del 2020 l'Audiència Nacional va afegir quatre investigats més al cas. Així, la Fiscalia acusa 13 persones de pertànyer a una organització terrorista, i a 9 d'elles també de tinença i fabricació d'explosius, malgrat que la Guàrdia Civil no va trobar cap mena d'explosiu.

Text íntegre de la resolució de l'Audiència Nacional:

ARXIVAT A:
Procés catalàCDROperació Judes
Anar al contingut