Barcelona

L'Open Arms torna al mar sense poder fer rescats: "Ens han convertit en vaixell mercant"

El vaixell té permís per transportar ajuda humanitària però no per dur a terme missions de cerca i rescat

RedaccióActualitzat

Després de 100 dies al port, el vaixell insígnia de l'ONG Proactiva Open Arms té permís per navegar de nou pel Mediterrani. Però no podrà rescatar gent a la deriva. Segons ha publicat a Twitter, l'Open Arms pot anar a les illes gregues de Samos i Lesbos per portar material humanitari.

 

A declaracions a "Els Matins", Óscar Camps, director de Proactiva Open Arms, ha dit que el vaixell sortirà cap a Grècia entre divendres i dissabte. En aquest viatge, l'Open Arms portarà 20 tones de material humanitari formades per material escolar, menjar, roba per a nens i adults i "50 bicicletes que aniran a un camp de Salonika". Part d'aquest material és el recollit durant la campanya de Nadal.

 

 

Amb tot, aquesta autorització no sembla que pugui derivar en un permís per rescatar nàufrags a la zona del Mediterrani central. Segons Camps el bloqueig del vaixell al port de Barcelona per part del govern espanyol es feia per motivacions "polítiques" i en cap cas "tècniques".  És "una amenaça amb sancions i multes astronòmiques" perquè no surtin a rescatar gent.

"Ens veiem sotmesos a vaixell mercant. Un cop he llegit el despatx  m'indigna i crec que hauríem de fer signar a tots els candidats un compromís igual de sever que el que m'estan fent firmar a mi per sortir del port de Barcelona". 

Durant els tres mesos que el vaixell ha estat bloquejat al port de Barcelona, hi ja hagut 400 morts al Mediterrani, "el corredor migratori més mortífer del món". 

"Ja són 400 els morts al Mediterrani des que ens han aturat el vaixell. Ens agradaria preguntar quin mal hauríem ocasionat si aquestes 400 persones haguessin estat rescatades i portades a un port espanyol."

Segons Open Arms, rescatar persones enmig del mar no és una opció: 

"Segons el despatx, el rescat i la recerca al mar no estan permesos, però no és el nostre objectiu rescatar persones, és la nostra obligació legal. Per tant, si ens els trobem, els rescatarem." 

 

A finals de gener, l'ONG havia acusat el capità marítim de Barcelona, depenent del govern central, de bloquejar les missions de rescat del vaixell en una decisió "irresponsable i cruel".

Segons el document presentat, on s'esgrimien les raons per al bloqueig del vaixell, l'Open Arms no pot rescatar persones perquè països com Líbia, Malta i Itàlia no permeten el desembarcament dels rescatats a la deriva als seus ports. Degut a aquesta manera de fer "contrària als convenis internacionals" per part dels països -diu el mateix document-  "l'embarcació haurà d'actuar contra els (mateixos) convenis internacionals" portant les persones rescatades a altres ports més llunyans.

A més, el mateix document de capitania diu que l'Open Arms no compleix les normatives de seguretat i prevenció de la contaminació.


Un altre vaixell que va cap a Grècia

El vaixell Aita Mari, de l'ONG Salvament Marítim Humanitari, també està de camí a Grècia amb ajuda humanitària que ha recollit a Mallorca. Amb tot, aquest vaixell no ha obtingut permís per entrar al port de Palma i la càrrega ha hagut d'arribar via mar. A més, durant dos dies, l'Aita Mari, que venia de Portugal, va estar esperant el document de capitania marítima que els permetés sortir cap a Grècia. 
 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut