Open Arms participa en el rescat d'un miler de migrants al Mediterrani en 48 hores

Les ONG denuncien que la Marina líbia fa devolucions en calent

Juli RodésActualitzat

Un miler de migrants han estat rescatats aquest cap de setmana en aigües del Mediterrani central, segons ha informat la Guàrdia Costanera italiana.

En total, s'han fet 13 operacions de salvament.

 

Dissabte es van rescatar 400 persones, i diumenge, mig miler més.

Entre els rescats de dissabte hi ha el que va fer el vaixell Astral de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, que va salvar 137 persones.

 

Es dona la circumstància que l'Astral va començar la seva missió actual el mateix dia que la justícia italiana va alliberar la nau Open Arms, immobilitzada un mes al port sicilià de Pozzallo.

 

L'altra ONG activa a la zona, Sos Mediterranée, en missió conjunta amb Metges sense Fronteres, va desembarcar aquest dilluns 537 persones en el port sicilià de Trapani.

 

Entre aquests migrants hi havia 125 menors, 85 dones, quatre de les quals embarassades, i 3 nadons.

 

Dilluns també s'han fet diversos rescats, entre els quals el d'una barca pneumàtica en què va morir una dona, segons ha informat Proactiva Open Arms.

 

En les tasques de rescat d'aquest miler de persones, a més de les ONG i la Guàrdia Costanera italiana, també hi han intervingut embarcacions de la Marina italiana, del dispositiu Frontex de la UE i un vaixell mercant.


Devolucions en calent a Líbia

Aquestes últimes hores també s'han fet rescats davant les costes de Líbia.

Diumenge, guardacostes libis van rescatar 80 persones a bord d'un bot pneumàtic, on també van trobar 11 cadàvers.

 

Els fets van passar a unes 16 milles nàutiques (gairebé 30 quilòmetres) de les platges líbies de Sàbrata, un dels principals punts de sortida de les embarcacions precàries utilitzades pels traficants de persones.

L'endemà, aquest dilluns, 74 persones més van ser rescatades també pels guardacostes de Líbia, segons ha informat la Força Naval de l'oest del país.

La majoria dels migrants eren 40 dones i cinc nens.

En tots dos casos, les persones rescatades són posades a disposició del servei de lluita contra la immigració il·legal i conduïdes a centres de detenció.

 

Les ONG han denunciat que aquests rescats de l'armada líbia són, de fet, devolucions en calent que violen les lleis internacionals.


Almenys 559 morts el 2018

L'Organització Internacional de les Migracions (OIM) ha informat que, fins ara, aquest any, ja es té constància que 7.495 persones han travessat el Mediterrani central cap a Europa, i 359 persones han mort sense aconseguir-ho.

En total, aquest any, fins al 17 d'abril, al conjunt del Mediterrani hi han mort 559 persones i 17.461 han estat rescatades amb vida.  

 

El 2017, segons l'OIM, fins a 171.635 migrants van arribar a Europa des de l'Àfrica. En canvi, almenys 3.116 van morir en l'intent.

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut