Barcelona

Open Arms denuncia una persecució de la UE pels rescats al Mediterrani

Itàlia manté retingut a Sicília el vaixell de l'oenagé després d'un incident amb els guardacostes libis

Actualitzat

Open Arms denuncia persecució de les autoritats italianes i de la Unió Europea. Des d'aquest diumenge, Itàlia manté retingut a Sicília el vaixell de l'oenagé després d'un incident amb els guardacostes libis, que van amenaçar de disparar-los. Òscar Camps és director Proactiva Open Arms:

"Una altra organització aquest estiu va patir les mateixes acusacions i des d'aleshores té el seu vaixell immobilitzat, i m'imagino que l'objectiu és aquest: que no en quedi cap, que no hi hagi testimonis."

Itàlia acusa tres tripulants per un possible delicte d'associació criminal i per promoure la migració il·legal. Uns delictes castigats amb penes d'entre 4 i 7 anys de presó.

Aquest dilluns al matí, des de Barcelona, han pogut fer una videoconferència amb ells i això és el que deia Anabel Montes, cap de la missió d'Open Arms:

"Estem molt tranquils amb el que hem fet; res fora de la legalitat. Tranquils."

La Fiscalia de Catània va ordenar immobilitzar el vaixell espanyol "Open Arms" i obrir una investigació per un possible delicte de "promoció de la migració il·legal" a Itàlia després que l'ONG rescatés 218 immigrants que havien partit de Líbia i es negués a lliurar-los a un guardacostes libi.

En un any i mig, Open Arms ha rescatat més de 20 mil immigrants en alta mar i, de moment, mantenen suspeses per la força totes les operacions.

 

Suports a Open Arms

L'ONG, que té la seva seu a Badalona, ha rebut avui suports d'altres ONG i dels ajuntaments de Badalona i Barcelona, les alcaldesses dels quals, Dolors Sabater i Ada Colau, han demanat que s'alliberi el vaixell de l'organització.

Quinze eurodiputats espanyols de diversos partits també han demanat l'alliberament del vaixell d'Open Arms adreçant-se per carta a la Comissió Europea.

"Farà gestions amb el govern italià per retirar aquests càrrecs de manera immediata?"

Entre els signants hi ha eurodiputats del PP, el PSOE, Podem, Izquierda Unida, Iniciativa per Catalunya, Equo, BNG, ERC i PDeCAT.

El cantautor Joan Manuel Serrat, l'exjugador de bàsquet Jordi Villacampa, els periodistes Jordi Évole, Javier Bauluz i Xavier Aldekoa, Save the Children, l'actriu Letícia Dolera, el líder de Podem, Pablo Iglesias, i el PSC, entre d'altres, també han mostrat avui el seu suport a l'ONG.

Amnistia Internacional ha advertit que el Codi de Conducta Italià per a les ONG que operen en missions de salvament al Mediterrani criminalitza les organitzacions i ha denunciat que el govern de Líbia vulnera els drets humans de les persones rescatades al mar.

Gestions per aclarir els fets

L'incident que ha motivat la retenció del vaixell espanyol es va produir fora d'aigües territorials líbies, a unes 73 milles (uns 117 quilòmetres) de la costa d'aquell país, segons Oscar Camps.

La Guàrdia Costanera italiana va explicar que la missió estava sent coordinada pels libis, que van acusar l'ONG d'interferir en les operacions i de violar les seves aigües territorials.

El ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, ha assegurat que les autoritats consulars treballen per intentar "aclarir qualsevol problema" cap a l'ONG.

"Tenim el consolat a Nàpols i el cònsol honorari a Catània en contacte amb el capità del vaixell i amb els responsables de l'ONG, que ja tenen una advocada allà, i estan treballant per aclarir els extrems de les acusacions i resoldre qualsevol problema que hi hagi."

La ruta dels immigrants cap a Europa

Líbia és el coll de l'ampolla de les rutes subsaharianes de la immigració. Desenes de milers de persones convergeixen en aquest estat fallit, on el desgovern i la violència fan surar màfies de tota mena.

De les costes de Líbia surten els vaixells cap a Itàlia, per mirar de tocar terra i seguir el camí cap al nord d'Europa.


Al Mediterrani és on Líbia vol capturar els immigrants i tornar-los a territori libi. Per què? Perquè la Unió Europea els paga per fer-ho. I les ONG que els recullen volen impedir que tornin a un país -Líbia- on aquestes persones són objecte de vexacions de tota mena.

 

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut