Migrants rescatats per l'Open Arms, en desembarcar aquest dimarts a la nit a Lampedusa (EFE)
Migrants rescatats per l'Open Arms, en desembarcar aquest dimarts a la nit a Lampedusa (EFE)

Open Arms assegura que l'autorització d'Espanya ja contemplava el rescat de persones

En una entrevista a TV3, el coordinador legal de l'ONG recorda que el dret marítim exigeix al capità d'un vaixell auxiliar tota persona que es trobi en perill

RedaccióActualitzat

Open Arms insisteix que no tenia prohibit rescatar persones al mar Mediterrani, tal com va afirmar aquest dimecres la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo.

La Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret del Mar, de la qual Espanya és firmant, exigeix al capità de qualsevol vaixell que porti bandera espanyola que doni auxili a tota persona que es trobi en perill de desaparèixer al mar. Així ho estableix l'article 98:

"Tot estat exigirà al capità d'un vaixell que enarbori el seu pavelló que, sempre que pugui fer-ho sense greu perill per al vaixell, la seva tripulació o els seus passatgers:

a) Presti auxili a tota persona que es trobi en perill de desaparèixer al mar

b) Es dirigeixi a tota la velocitat possible a prestar auxili a les persones que estiguin en perill, tan bon punt sàpiga que necessiten socors i sempre que tingui una possibilitat raonable de fer-ho".

 

Però, a més, el coordinador jurídic de l'ONG, el professor de Dret Marítim de la UPC Jaime Rodrigo de Larrucea, ha dit a TV3 que el permís administratiu que tenen ho permet.

El despatx del govern espanyol afirmava que, en cas de rescat, havien d'informar puntualment les autoritats marítimes, tal com ha fet l'ONG:

"El despatx era d'observatori de focus migratoris, però admetia que es poguessin portar a terme salvaments amb una condició: que estigués en coordinació amb la zona SAR, i així ha estat. Han tingut puntual informació de tots els moviments de l'Open Arms. Per això resulten sorprenents les declaracions de la vicepresidenta".

 

 El professor de Dret Marítim de la UPC i coordinador jurídic d'Open Arms, Jaime Rodrigo de Larrucea

 

"Sembla que la legalitat la compleixen més les ONG que els estats"

Entrevistat per TV3, Rodrigo de Larrucea s'ha mostrat molt crític amb els estats europeus, que no han ofert port segur a l'embarcació:

"L'obligació de salvar nàufrags no només correspon al capità del vaixell, com diu l'article 98 de la Convenció de Dret del Mar, sinó també als estats costaners. És a dir, els estats de Malta, Espanya i Itàlia".

"A vegades fa la sensació que la legalitat internacional l'estan complint més les ONG que els estats, que hi estan més obligats."

 

 

Silenci del govern espanyol

Aquest dimecres, la vicepresidenta va ser molt dura amb l'ONG, afirmant que no tenia permís, i que l'hi han advertit moltes vegades. El govern espanyol contempla multes de fins a 900.000 euros per a aquests casos.

Aquest dijous, però, ni Calvo, que ha anunciat que 15 dels migrants vindran a Espanya, ni els altres membres del govern en funcions que s'han referit a aquest tema no han fet cap mena de referència a una possible multa.

 


Tres salvaments diferents

Dels tres salvaments que ha fet l'Open Arms des de l'1 d'agost, i que han desencadenat aquesta crisi, un es va realitzar en aigües internacionals, i els altres dos es van fer seguint les instruccions del govern de Malta.

L'Open Arms va estar bloquejat al port de Barcelona durant més de tres mesos perquè el govern espanyol no li permetia salpar. Finalment, el van autoritzar a sortir, però només per portar ajuda humanitària.

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut