Barcelona

Onze clubs de vela catalans, en risc imminent de tancament per la llei de costes

El ministeri dóna 10 dies per tancar els clubs de vela situats a peu de platja que superin els 300 metres de superfície

RedaccióActualitzat

Onze clubs de vela catalans corren perill de tancament en aplicació de la llei de costes de l'Estat aprovada l'any 2013 sota el govern de Mariano Rajoy. Segons aquesta normativa, els clubs que estan a peu de platja no poden superar els 300 metres quadrats de superfície. I la major part de clubs de vela catalans tenen instal·lacions molt més grans, totes anteriors a la llei.

L'aplicació rigorosa de la llei és una sentència de mort per a aquestes entitats de vela catalanes. Un esport que té 40.000 practicants a Catalunya, 33.000 federats, agrupats en un centenar de clubs. La Federació Catalana de Vela és la que té més llicències de tot l'Estat, gairebé una tercera part del total i ha donat 19 medallistes olímpics. Aquesta limitació d'espai màxim no afecta els clubs de vela amb seu en un port.

Els últims mesos molts clubs de vela catalans han rebut notificacions en què se'ls dona un ultimàtum de 10 dies per tancar. El ministeri no dona concessions a entitats que porten dècades al mateix lloc. És el cas del de Cabrera i de Pineda de Mar, que ja han rebut la carta del Ministeri per a la Transició Ecològica (l'antic Medi Ambient).

El Club Nàutic de Cabrera ha estat el primer a tancar portes. Fa més de 30 anys que anaven darrere de la concessió i es queixen de falta de voluntat i de lentitud administrativa. Enrere queden més de 50 anys d'història d'un club que ha estat bressol de medallistes olímpics, i que té més de 200 socis, com explica l'expresident del club, Joaquim Borràs:

"Des de l'any 87 hem demanat 8 vegades la renovació de la concessió. No ens l'han atorgat. L'administració és molt lenta. I com que no tens la concessió, Costes et demanda per ocupació il·legal de sol públic. Ens van posar una multa, si no marxaven en 10 dies, de 60.000 euros".


Aquest dijous, la protesta dels socis dels clubs de vela afectats ha arribat a la plaça de la Catedral de Barcelona. Patins catalans, optimist, vaixells de vela ha ocupat l'espai per a denunciar la situació en què es troben aquests clubs de vela situats a peu de platja, que es veuen obligats a tancar en pocs dies perquè ja no els donaran la concessió per continuar funcionant.

La Federació Catalana de Vela reclama que es modifiqui el reglament, i que clubs com el Bétulo de Badalona es puguin catalogar com a béns d'interès social. També volen que es renovin les concessions amb els mateixos metres quadrats que tenen, igual que ho poden fer els restaurants que estan amb les mateixes condicions que ells.

Anar al contingut