Ones gravitacionals: comença una nova era per a l'astronomia

Per primera vegada es detecten ones gravitacionals després del xoc de dues estrelles de neutrons que es van acabar fusionant

RedaccióActualitzat

L'explosió de dues estrelles de neutrons fa 130 milions d'anys, detectada per l'observatori LIGO, als Estats Units, el 17 d'agost, ha permès als astrònoms combinar el que podien saber amb l'observació clàssica dels telescopis i les ones electromagnètiques, amb la nova informació que donen els detectors d'ones gravitacionals i conèixer millor l'univers.

Les dues estrelles de neutrons que van xocar havien estat girant l'una al voltant de l'altra, cada cop més de presa, fins que es van fusionar en un objecte ultra dens que va expulsar, a enormes velocitats, una part del material que contenien.

L'estudi de la llum d'aquesta l'explosió, que al principi era d'un blau intens i després va passar a ser d'un roig profund, va confirmar als científics que la van analitzar que el material contenia or, platí, plom, i d'altres elements pesants, que fins ara era un misteri saber com s'havien originat.

 

 

L'explosió, mil vegades més potent que la de les noves normals, també ha permès confirmar que el seu resultat ha estat una kilonova, l'existència de les quals havia estat predita fa unes dècades.

Precisament, el premi Nobel de Física d'aquest 2017 ha estat per al projecte LIGO sobre la detecció de les ones gravitatòries, que va predir Einstein. Per aquesta investigació, l'acadèmia sueca ha premiat els científics Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut